Πεδίο ανταγωνισμού η Αίγυπτος, για Ρωσία και ΗΠΑ


Οκτώβριος 30, 2013.

Η Αίγυπτος φαίνεται να μετατρέπεται σε πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον, επισημαίνει το αιγυπτιακό ‘7 Γιουμ’-'7 ημέρες'.

Έτσι,  μετά την άφιξη, σήμερα,  του διευθυντή των ρωσικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, ανακοινώθηκε και η πρώτη επίσκεψη  του Τζον Κέρι στο Κάιρο.

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες καταβάλουν προσπάθειες να κερδίσουν την εμπιστοσύνη της Αιγύπτου κατά την τρέχουσα περίοδο, σημειώνει το δημοσίευμα.

«Λίγες ώρες μετά την άφιξη του διευθυντή των στρατιωτικών πληροφοριών της Ρωσίας στο Κάιρο, ο οποίος ήρθε για να προετοιμάσει την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ήρθε η ανακοίνωση του Τζον Κέρι, γραμματέα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για πρόθεσή του να επισκεφθεί το Κάιρο κατά τις προσεχείς εβδομάδες- την πρώτη επίσκεψη μετά την αλλαγή της πολιτικής κατάστασης στην Αίγυπτο», σημειώνει το δημοσίευμα.

 Ο συνδυασμός αυτών των επισκέψεων, όπως αποκαλύπτουν οι αναλυτές, φέρνουν στο προσκήνιο την Αίγυπτο, που έχει γίνει περιοχή ανταγωνισμού μεταξύ των δύο μεγάλων χωρών, που ήρθαν πρόσφατα αντιμέτωπες με τη συριακή κρίση και την υπαναχώρηση των ΗΠΑ για στρατιωτική επέμβαση κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Πρόσφατα, το ρωσικό δίκτυο ‘RT’, έχει αναφέρει ότι η Ρωσία θα προμηθεύσει την Αίγυπτο, μέχρι το τέλος του χρόνου, έναν στρατιωτικό δορυφόρο για να παρακολουθεί τις κινήσεις και τις επαφές των μαχητών στο Σινά, όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμι Πούτιν.

Μάλιστα ο ίδιος έδειξε προθυμία για παροχή στην Αίγυπτο 55 πολεμικών αεροπλάνων τύπου Mig, στην περίπτωση έγκρισης από την Αίγυπτο και ως απάντηση στην απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να αναστείλουν τη στρατιωτική βοήθεια προς το Κάιρο.

--Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr