Η Τουρκία αποκάλυψε δίκτυο Ιρανών κατασκόπων συνεργατών του Ισραήλ


Οκτώβριος 17, 2013.

Η Τουρκία αποκάλυψε τα ονόματα 10 Ιρανών πολιτών, οι οποίοι έδιναν πληροφορίες σε πράκτορες της ισραηλινής Μοσάντ μετά από συναντήσεις που είχαν  στην τουρκική επικράτεια, αυτό αποκαλύφθηκε σήμερα, 17 Οκτωβρίου από την εφημερίδα Washington Post.


Καλά πληροφορημένες πηγές χαρακτηρίζουν την ενέργεια της Τουρκίας ως ‘σημαντική απώλεια’ για τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και το περιγράφουν ως ‘χαστούκι στους Ισραηλινούς’.

Το περιστατικό το οποίο αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά τώρα, δείχνει τον πολυδιάστατο πόλεμο των κατασκόπων που βρίσκονται πίσω από τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και της Δύσης για μια συμφωνία στον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Οι Ισραηλινοί εξοργίστηκαν από την αποκάλυψη αυτή και αυτό το γεγονός εξηγεί την άρνηση του πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου να ζητήσει συγνώμη από τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το περιστατικό του στολίσκου της Γάζας το 2010, όπου είχαν σκοτωθεί εννέα Τούρκοι ακτιβιστές που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Τελικά, ο Νετανιάχου, ζήτησε τηλεφωνικά συγνώμη το Μάρτιο, έπειτα από παρέμβαση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος διαπραγματεύθηκε μια συμβιβαστική φόρμουλα, παρά του ότι οι Ισραηλινός ηγέτης είχε αρνηθεί πριν από ένα χρόνο τις παρακλήσεις του Ομπάμα και της Χίλαρι Κλίντον για το ίδιο θέμα.

Ωστόσο, αξιωματούχοι του Ισραήλ πιστεύουν ότι, παρά τη συγνώμη, η σοβαρή διένεξη με τον Ερντογάν συνεχίζεται.

Η παράδοση των ονομάτων των 10 Ιρανών κατασκόπων στην Τεχεράνη συνδέεται με τον αρχηγό των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν, ο οποίος  έχει φιλικές σχέσεις  με τους Ιρανούς.

Πριν από μερικά χρόνια οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες τον είχαν χαρακτηρίσει περιπαικτικά -σε συναδέλφους τους στη CIA- ως ‘σταθμάρχη των μυστικών υπηρεσιών του Ιράν στην Άγκυρα’.

Παρόλα αυτά οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να συνεργάζονται με τον Χακάν Φιντάν σε ευαίσθητα θέματα.

Αν και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θεώρησαν την αποκάλυψη του ισραηλινού δικτύου ως ατυχές συμβάν απώλειας πληροφοριών, εντούτοις, δεν διαμαρτυρήθηκαν άμεσα στους Τούρκους αξιωματούχους. Αντίθετα, αυξήθηκε η συνεργασία με την Τουρκία και ο Ερντογάν θεωρείται ως ένας από τους βασικούς έμπιστους του Μπαράκ Ομπάμα.

Η πρακτική του διαχωρισμού των ζητημάτων των υπηρεσιών πληροφοριών με τη γενικότερη χάραξη της πολιτικής λέγεται ότι αποτελεί μια μακροχρόνια στρατηγική των Ηνωμένων Πολιτειών.


--
Περισσότερα στοιχεία για το θέμα στο δημοσίευμα της Washington Post  εδώ
--





Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr