Dnevnik: «Η ΕΕ ακολουθεί το παράδειγμα του ΝΑΤΟ: Πρώτα επίλυση του ονόματος, μετά ένταξη»


Οκτώβριος 12, 2013.

Ταυτόσημη είναι θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αυτήν του ΝΑΤΟ, όπως διατυπώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008, ότι  δηλαδή, για να ενταχθεί η FYROM στην ΕΕΕ πρέπει πρώτα να επιλυθεί η διαφορά με την Ελλάδα, σημειώνει η εφημερίδα των Σκοπίων Ντνέβνικ επικαλούμενη πληροφορίες του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων από τις Βρυξέλλες.


«Αυτό σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συμβαδίζει με την απόφαση του ΝΑΤΟ του 2008, την οποία επικαλέστηκε και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

«Ωστόσο», όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, έχει θετική έκθεση για τα Σκόπια, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα την Τετάρτη- παρά τη σύσταση για νέες διαπραγματεύσεις για το όνομα- ένα γεγονός που σημαίνει ότι η χώρα πληροί, όλες τις προϋποθέσεις, μάλιστα,  μόνο δύο φορές περιέχεται σε αυτήν το επίθετο ‘μακεδονική-ός’ όσον αφορά τον πολιτισμό και τα μέσα ενημέρωσης».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση –συνεχίζει το δημοσίευμα- αρνήθηκε επίσημα να σχολιάσει οτιδήποτε σχετικά με την έκθεση μέχρι την ανακοίνωσή της από τον Στέφαν Φούλε, στις 16 Οκτωβρίου 2013.

Έτσι, γίνεται σαφές ότι προωθείται η ιδέα της άμεσης επίλυσης της διαφοράς και οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών και του ΝΑΤΟ θέλουν να πιέσουν τα Σκόπια να επικεντρωθούν  και να αποδεχθούν τις ελληνικές κόκκινες γραμμές για μια αλλαγή του ονόματος, της ταυτότητας και της γλώσσας, εάν το νοτιοσλαβικό κράτος επιθυμεί να ενταχθεί σε αυτούς τους δύο Οργανισμούς, σημειώνεται χαρακτηριστικά.


--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr