Αίγυπτος: Τέλος στα Ισλαμικά Κόμματα


Νοέμβριος 30, 2013.

Στο νέο Σύνταγμα της Αιγύπτου σχεδιάζεται να εισαχθεί διάταξη όπου θα απαγορεύει τη δημιουργία των κομμάτων που δημιουργούνται με βάση τη θρησκεία.

Αυτό ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της ειδικής επιτροπής που εργάζεται στη βασική Νομοθεσία, Αμρ Μούσα.

Το σχέδιο προβλέπει την κατάργηση  της Άνω Βουλής του Κοινοβουλίου.

Μέχρι στιγμής το Κοινοβούλιο της Αιγύπτου αποτελείται από δύο σώματα: Την Εθνοσυνέλευση και το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, οι αποφάσεις των οποίων έχουν μόνο εισηγητικό χαρακτήρα.

Η σύνθεση της Κάτω Βουλής είναι πιθανόν να αυξηθεί. 

Το άρθρο 45 του νέου Συντάγματος είναι αφιερωμένο στους εργάτες και στους αγρότες.

 Η χερσόνησος του Σινά και η Άνω Αίγυπτος χωρίζονται ως ζώνες με ειδικό καθεστώς.

Ο Αμρ Μούσα, δήλωσε ότι η συνταγματική επιτροπή , του ‘πενηνταμελούς Συμβουλίου’ έχει τελειώσει το έργο της σχετικά με το βασικό νόμο με ομοφωνία σε όλα τα άρθρα.

Σήμερα η επιτροπή θα προβεί σε ψηφοφορία επί του σχεδίου. Αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι την Κυριακή (αύριο).

Την επόμενη εβδομάδα, το σχέδιο νόμου του νέου Συντάγματος θα πρέπει να υποβληθεί προς υπογραφή από τον πρόεδρο της μεταβατικής κυβέρνησης.

Ο Άντλεϊ Μανσούρ, τότε θα γνωστοποιήσει την ακριβή ημερομηνία του δημοψηφίσματος για την έγκρισή του, σύμφωνα με το AFP.

--




Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr