Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2013

Τούρκος βουλευτής: Η Αγία Σοφία να γίνει τζαμί


«Είναι νόμιμο να γίνει τζαμί», γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.

Νοέμβριος 8, 2013.

Άγκυρα.

Ο βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Κόμματος Εθνικού Κινήματος, Γιουσούφ Χαλατζόγλου, κατέθεσε στο Κοινοβούλιο, σχέδιο νόμου που αναφέρεται στο ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, που τώρα είναι μουσείο, να μετατραπεί και πάλι σε τζαμί.

Ο Yusuf Halaçoğlu με την ιδιότητά του, ως αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος του εθνικιστικού κινήματος της Καισάρειας, κατέθεσε την πρόταση χθες.

Ο Τούρκος βουλευτής τονίζει ότι με απόφαση της 7ης Νοεμβρίου 1934, ο ναός μετατράπηκε σε μουσείο, αλλά η απόφαση αυτή δεν έχει νόμιμη εγκυρότητα.

Το Σύνταγμα του 1924 και το σημερινό τουρκικό σύνταγμα, προβλέπουν ότι οι νόμοι και οι αποφάσεις πρέπει να εγκρίνονται από τον Πρόεδρο και να δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ώστε να έχουν  νόμιμη ισχύ, υποστήριξε ο Χαλατζόγλου και πρόσθεσε ότι στην περίπτωση της Αγίας Σοφίας δεν έγινε, και η απόφαση είναι «παράνομη».

--Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr