Σκόπια: «Το κυνήγι των δημοσιογράφων»


Νοέμβριος 12, 2013.

Με τον τίτλο ο «Ένας δημοσιογράφος κατ’ οίκον περιορισμό, ένας άλλος συνελήφθη», η «Φωνή της Αμερικής» στη νοτιοσλαβική γλώσσα των Σκοπίων αναφέρεται σε δύο περιπτώσεις δημοσιογράφων που διώκονται από τη Δικαιοσύνη του νοτιοσλαβικού κράτους.

(Και  οι δύο έχουν ένα κοινό: ανήκουν στη μαχόμενη δημοσιογραφία και  δεν εξυμνούν τον πρόεδρο της σημερινής κυβέρνησης των Σκοπίων)

Ο δημοσιογράφος Ζόραν Μποζινόφκσι (47), διαχειριστής του κόμβου «Burevesnik», στα Σκόπια, για τον οποίο εκδόθηκε πριν από δύο μήνες διεθνές ένταλμα σύλληψης ως ύποπτος κατασκοπείας, εκβιασμό για απόσπαση χρημάτων και συμμετοχή σε εγκληματική  «κατασκοπευτική» οργάνωση, συνελήφθη στο Νόβι Σαντ, στη Σερβία.

Σύμφωνα με την Σβετλάνα Τόμιτς Ιόκιτς, εκπρόσωπο του Ανώτερου Δικαστηρίου του Νόβι Σάντ, τα Σκόπια είναι υποχρεωμένα μέσα σε 18 ημέρες να προβούν σε αίτηση έκδοσης και το Δικαστικό Συμβούλιο του Νόβι Σαντ θα αποφασίσει κατά πόσο πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για την έκδοση του Σκοπιανού δημοσιογράφου.

Ο συλληφθείς δημοσιογράφος είναι γνωστός για τις ερευνητικές εργασίες του και είχε προκαλέσει διαμάχη στο νοτιοσλαβικό κράτος, αλλά και στα Βαλκάνια γενικότερα, ότι θεωρήθηκε ύποπτος για συμμετοχή σε 20μελή ομάδα «κατασκόπων» και για παράδοση κρατικών μυστικών αρχείων σε ξένες υπηρεσίες, σε εκβιασμούς και απειλές με σκοπό την απόσπαση χρημάτων.

Συγχρόνως, αυτόν τον καιρό, έχει συλληφθεί και ένας άλλος δημοσιογράφος, ο Τόμισλαβ Κεζαρόφσκι, κατηγορούμενος για δημοσιοποίηση του ονόματος ενός προστατευόμενου μάρτυρα σε δίκη και ο οποίος κρατούνταν επί πεντέμισι μήνες πίσω από τα κάγκελα και προχθες, τελικά, τέθηκε μετά από διεθνείς και εντόπιες αντιδράσεις, σε κατ’ οίκον περιορισμό.

«Σήμερα, γράφει η ‘Φωνή της Αμερικής’, ο βουλευτής του Φιλελεύθερου Κόμματος, Ιβόν Βελικόφσκι, υπέβαλε σχέδιο νόμου που προβλέπει την ακύρωση της ποινής φυλάκισης του Κεζαρόφσκι.

Όσο για τον άλλον, τον Ζόραν Μποζινόφκσι, εάν αποδειχθεί ότι έχει σερβικό διαβατήριο τα πράγματα αναμένουν να περιπτυχθούν περισσότερο και θα τεθεί σε αμφιβολία η παράδοσή του στις νοτιοσλαβικές αρχές.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr