Σκόπια: Έκλεψαν από το Αρχαιολογικό Μουσείο ανεκτίμητα χρυσά αντικείμενα


Νοέμβριος 8, 2013.

Ανεκτίμητης αξίας κοσμήματα του τέταρτου αιώνα εκλάπησαν από την αποθήκη του Μουσείου της πόλης των Σκοπίων.

Με μια πρώτη εκτίμηση διαπιστώθηκε η κλοπή 60 τεμαχίων χρυσών σκουλαρικιών, δαχτυλιδιών, κουμπιών, μενταγιόν, που τόσο η ιστορική, όσο και η αρχαιολογική τους αξία είναι ανεκτίμητη.

Ένα μικρό μέρος των κλαπέντων κοσμημάτων είναι από άργυρο.

Η αστυνομία ακόμη δεν έχει τελειώσει τον έλεγχο στο Μουσείο και δεν έχει επακριβώς οριστεί ο αριθμός των αρχαίων αντικειμένων που έχουν χαθεί. Προς το παρόν γίνεται έρευνα στα άτομα που είχαν το δικαίωμα να εισέρχονται στο χώρο.

Ο διευθυντής του μουσείου, Ντάρκο Κριτσέφσκι, είπε ότι τα αντικείμενα είναι καταγεγραμμένα σε υπολογιστή και θα γίνει σύντομα η καταγραφή των κλεμμένων.

Σημειώνεται ότι τα αντικείμενα είναι καταγεγραμμένα ως «συλλογές της Ύστερης Αρχαιότητας» και έχουν βρεθεί σε αρχαιολογικές περιοχές όπου πιθανολογούνται οι μακεδονικές πόλεις Αντιγόνεια (στην περιοχή του Ισάρ Μαρβίνσι) και της Δοβήρου, (στην περιοχή του Βαλάντοβο).

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι θα ελεγχθούν οι κάμερες που καλύπτουν την είσοδο της αποθήκης του Μουσείου, προσθέτει ότι η έρευνα είναι περίπλοκη.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr