Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με τους Κούρδους για τα πετρέλαια στο Βόρειο Ιράκ

 Αγνόησε ενστάσεις ΗΠΑ και κυβέρνησης του Ιράκ


Νοέμβριος 29, 2013.

Η Τουρκία κατάφερε να υπογράψει μια ιστορική συμφωνία πετρελαίου με το βόρειο Ιράκ παρά τις αντιρρήσεις της Ουάσιγκτον και των αξιωματούχων της Βαγδάτης, όπως δημοσιεύει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Milliyet.


Οι συζητήσεις για τη συμφωνία άρχισαν στις αρχές της εβδομάδας μεταξύ της Τουρκίας και της αυτόνομης κυβέρνησης του Ιρακινού Κουρδιστάν και προβλέπει προμήθεια του εξορυσσόμενου πετρελαίου και φυσικού αερίου του βόρειου Ιράκ προς τις παγκόσμιες αγορές μέσω της Τουρκίας.

Η συμφωνία υπεγράφη κατά τη διάρκεια της τρίωρης συνάντησης στην Άγκυρα, μεταξύ του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού της αυτόνομης  κουρδικής κυβέρνησης στο βόρειο Ιράκ, Νεσιρβάν Μπαρζανί.

Η κεντρική ιρακινή κυβέρνηση, ωστόσο, πήρε επίσημη θέση αντιδρώντας για την παροχή πετρελαίου από την περιοχή του βόρειου Ιράκ στην Τουρκία δηλώνοντας ότι η κουρδική κυβέρνηση δεν έχει απόλυτα δικαιώματα στο πετρέλαιο και οποιαδήποτε  συμφωνία σε αυτόν τον τομέα, αποτελεί «παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράκ».

Παράλληλα, η εκπρόσωπος του Στέιτι Ντιπάρτμεντ, Jen Psaki, στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον «δεν υποστηρίζει την εξαγωγή πετρελαίου από οποιαδήποτε μέρος του Ιράκ, χωρίς την έγκριση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της χώρας».

«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη θέση μας, στο θέμα αυτό. Συνεχίζουμε να καλούμε την επίτευξη συνταγματικής συμφωνίας, μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Ιράκ και της κυβέρνησης στην αυτόνομη  κουρδική περιφέρεια», δήλωσε η Jen Psaki, σύμφωνα με τη Μιλιέτ.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr