Αμερικανός αναλυτής: Ο Σαμαράς επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει τα Βαλκάνια


‘γιατί δεν υπαναχωρεί στα αιτήματα των Σκοπιανών’...


Νοέμβριος 3, 2013

Η πρόταση της Ελλάδας να ονομαστούν τα Σκόπια ως «Σλαβο-αλβανική Δημοκρατία» σίγουρα είναι ένας επιθετικός ελιγμός στην πρόσφατη ιστορία των Βαλκανίων, λέει ο φιλοσκοπιανός Αμερικανός σχολιαστής  και πρώην απεσταλμένος στα Βαλκάνια  Daniel Serwer,  βασισμένος ότι η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε τέτοια πρόταση στις συνομιλίες  με τον Μάθιου Νίμιτς.

«Οι Έλληνες γνωρίζουν καλά ότι οι Σκοπιανοί δεν θέλουν να περιγράφονται ως Σλάβοι, αν και μιλάνε σλαβική γλώσσα. Η πρόταση αυτή αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα μεταξύ των Σλάβων και των Αλβανών, των δύο πιο πολυάριθμων εθνοτικών κοινοτήτων, για να μην μιλήσουμε για τις άλλες κοινότητες, όπως οι Τούρκοι, οι Ρομά, οι Σέρβοι και οι Βλάχοι», γράφει ο κορυφαίος σχολιαστής των θεμάτων των Βαλκανίων στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως σημειώνει το σκοπιανό Dnevnik.

O Serwer σημειώνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ακολουθεί  μια πολιτική που έχει στόχο την κατάρρευση της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας, όπως το δήλωσε σε συνέντευξή του το 2009.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιδιώκει την κατάρρευση της βόρειας γειτονικής χώρας του- αυξάνει τις πιθανότητες αυτές και όχι να αυξήσει τις πιθανότητες  για την επίλυση του προβλήματος. Ο Σαμαράς επιχειρεί να αποσταθεροποιήσει τα Βαλκάνια, είναι απίθανο να το πετύχει, αλλά μπορεί να προκαλέσει περιττό κόπο και έξοδα. Ο πιο γρήγορος τρόπος για τα Βαλκάνια είναι να καλέσει η Ουάσιγκτον  όλες τις πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες στο ΝΑΤΟ, όπως  έγινε με τη Σλοβενία, την Κροατία και τη Αλβανία που έχουν ήδη δώσει τη συνεισφορά τους», εκτιμά ο Serwer.

Ο Αμερικανός αναλυτής, ο οποίος κατά το παρελθόν έχει γράψει εγκωμιαστικά σχόλια για το κρατίδιο των Σκοπίων, και καθορίζεται ως φίλος του καθεστώτος Γκρούεφσκι θα συνεχίσει λέγοντας ότι «υπάρχουν μικρές πιθανότητες για μια συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών και ως εκ τούτου είναι αναγκαίο να συμμορφωθούν με την (ενδιάμεση) συμφωνία του 1995 και την αποδοχή των Σκοπίων (της ‘Μακεδονίας’ σημειώνει) στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή της ονομασία. Να ενταχθεί ως FYROM στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το 2014, μαζί με το Μαυροβούνιο».


--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr