“Η Ελλάδα πιέζεται να ενδώσει στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ”


Δεκέμβριος 1, 2013.

Η ανταποκρίτρια της σλαβικής των Σκοπίων εφημερίδας  ‘Ούτρινσκι’ στην Αθήνα,  Μιρκίτσα Πόποβιτς,  σε άρθρο της που δημοσιεύεται σήμερα, αναφέρει ότι η Ελλάδα πιέζεται  από διεθνή κέντρα προκειμένου να δώσει την συγκατάθεσή της για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2014.


Η συντάκτρια επικαλείται δημοσίευμα της αθηναϊκής εφημερίδα ‘Καθημερινή’ που σχολιάζει  ότι υπάρχει η ανησυχία στην Αθήνα ότι οι μεγάλες δυνάμεις όπως η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία πιέζουν για πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με την σημερινή προσωρινή ονομασία τους, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

«Προς αυτήν την κατεύθυνση φαίνεται να υπήρξε ένα μέρος της συνομιλίας στο Λονδίνο την Πέμπτη, μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου και του Βρετανού ομολόγου του William Hague, αν και πληροφορίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το ελληνικό ΥΠΕΞ, ήταν ότι η Βρετανία επέμεινε ότι ήρθε η ώρα για την επίλυση της διαφοράς και εκφράστηκε η κατανόηση των ελληνικών θέσεων».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός της ελληνικής κυβέρνησης, φέρεται να πήγε στο Λονδίνο προετοιμασμένος ότι η Βρετανία θα εγείρει ερωτήματα για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με το δεδομένο ότι προς την ίδια κατεύθυνση άρχισε να κινούνται και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως σημειώνει η ελληνική εφημερίδα – γράφει η συντάκτρια-  πριν από δέκα ημέρες η βοηθός γ.γ. του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ έθεσε θέμα  για ένταξη των Σκοπίων στη Συμμαχία σε συζήτηση που είχε με τον Έλληνα πρέσβη στην Ουάσιγκτον, Χρήστο Παναγόπουλο.

«Παρά το γεγονός ότι η Νούλαντ είπε ότι η διαφορά δεν ήταν μέρος των προτεραιοτήτων της, έγειρε ερωτήματα για την πιθανότητα θετικής έκβασης για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία τους, ως FYROM. Στο ζήτημα αυτό συνάντησε την άρνηση του Έλληνα πρέσβη», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

                    "Αυτές όλες οι πιέσεις προς την Ελλάδα, για ένταξη των Σκοπίων, έστω με την προσωρινή ονομασία τους,  αξιολογούνται ως μέρος της προσπάθειας  των μεγάλων δυνάμεων να διατηρήσουν ή  να επεκτείνουν την παρουσία τους στα Δυτικά Βαλκάνια".

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr