Αντιδράσεις ΗΠΑ για πώληση ισραηλινών όπλων στους Κινέζους

«Μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ ξέσπασε σκάνδαλο για την άμυνα», γράφει το δημοσίευμα

Δεκέμβριος 29, 2013.

Το Ισραήλ παρέδωσε στην Κίνα μια μεγάλη αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού και αμυντικής τεχνολογίας, παρά τις προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν αυτή τη συνεργασία.

Αυτό, προκάλεσε έντονο θυμό στην Ουάσιγκτον, η οποία απαίτησε και έλαβε διευκρινίσεις από τον κύριο στρατηγικό εταίρο της, στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό αρθρογράφο στην «Maariv», Αμίρ Ραπαπόρτ, η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μέσω τρίτων χωρών, αλλά στο τέλος αποδείχθηκε ότι κατέληξε στον αμυντικό εξοπλισμό της Κίνας.


Στις Ηνωμένες Πολιτείες έφθασαν πληροφορίες ότι η τεχνολογία στη συνέχεια μετέπεσε στο στρατό του Ιράν.

Πριν από περίπου ένα μήνα, ο Λευκός Οίκος, ζήτησε διευκρινίσεις από την Ιερουσαλήμ. 

Την ευθύνη για τη συναλλαγή ανέλαβε ο επικεφαλής των στρατιωτικών αμυντικών εξοπλισμών, Meir Shalit.

Την περασμένη εβδομάδα, 22 Δεκεμβρίου,  παρουσίασε στους Αμερικανούς μια επίσημη αιτιολογία και παραιτήθηκε.

Ωστόσο, το σκάνδαλο βρίσκεται ακόμη στο προσκήνιο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπενθύμισαν ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ έχει εμπορευθεί κοινό μυστικό τους με «ανεπιθύμητους εταίρους».

Έτσι, πριν από 15 χρόνια, το Ισραήλ είχε δεσμευθεί να εκσυγχρονίσει το αεροσκάφος ‘Falcon’ για τον κινεζικό στρατό. Το ποσό της συναλλαγής ανήλθε στα 300 εκατ. δολάρια.

Μετά από το πρόσφατο σκάνδαλο η Κνεσέτ αποφάσισε τη δημιουργία στο υπουργείο Άμυνας μιας νέας δομής με αρμοδιότητα την εποπτεία του στρατιωτικού εξοπλισμού.
Ενώ τώρα το δημοσίευμα της «Maariv» φέρει τον επικεφαλής της Άμυνας σε μια άλλη μυστική συμφωνία με την Κίνα.

Οι αντιδράσεις, πάλι των ΗΠΑ, ήταν έντονες για δύο λόγους.

Πρώτον, πολλές από τις βελτιώσεις στον τομέα της Άμυνας είναι κοινά ισραηλινο-αμερικανικά προϊόντα και δεύτερον, η Κίνα αφού τα παραλαμβάνει τα μεταπωλεί ως δική της τεχνολογία σε τρίτες χώρες, οι οποίες αποτελούν άμεση απειλή για τα στρατηγικά συμφέροντα τόσο των ΗΠΑ, όσο και για το ίδιο το Ισραήλ, αναφέρει ρωσική στρατιωτική πηγή.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr