Διαμαρτυρία Αλβανών στον ΟΗΕ για αλλαγή του ρου του ποταμού Ράντικα


Δεκέμβριος 21, 2013.

Νέα Υόρκη.

Δεκάδες Αλβανοί διαδήλωσαν μπροστά από το κτήριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη κατά της κυβέρνησης των Σκοπίων που σχεδιάζει να αλλάξει τον ρου του ποταμού Ράντικα στην περιοχή Ντεμπάρ (βορειοδυτική περιοχή του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων).


Ο ποταμός χύνεται σε έναν άλλο ποταμό στην περιοχή της Αλβανίας και στη συνέχεια καταλήγει στην Αδριατική Θάλασσα. Η κυβέρνηση των Σκοπίων επιδιώκει να αλλάξει το ρου του ποταμού ώστε να ενισχύσει τα ύδατα του Αξιού ποταμού.

Η διαμαρτυρία υποστηρίχθηκε από τον παν-αλβανικό σύλλογο «Vatra» (Εστία), του οποίου ο πρόεδρος δήλωσε ότι υποστηρίζει τους κατοίκους της πόλης Ντεμπάρ, οι οποίοι αντιδρούν στα σχέδια της κυβέρνησης Γκρούεφσκι.

«Αυτή η χώρα που ισχυρίζεται ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση και επιδιώκει να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, εξακολουθεί να μην έχει όνομα και λέγεται FYROM. Ξέρετε γιατί;  Γιατί τα Σκόπια διακατέχονται από άρρωστο εθνικισμό και ειδικά ο υπερ-εθνικιστής πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος ξοδεύει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από τα χρήματα του λαού για να γεμίσει τα Σκόπια με τον εθνικισμό που υποστηρίζει και τα αγάλματα του τσάρου Ντούσαν», δήλωσε ο διοργανωτής, John Buçaj - πρόεδρος του Συλλόγου, στα μέσα ενημέρωσης.

Θα προσθέσει: Προτρέπουμε όλους τους Αλβανο-αμερικάνους να πείσουν την κυβέρνηση των Σκοπίων να αλλάξει τα σχέδια της γιατί η πόλη Debar είναι ένα στρατηγικό κέντρο πολιτισμού, εμπορίου και εθνικής ανάπτυξης.

Ο αλβανικός σύλλογος της Νέας Υόρκης συνέταξε κείμενο διαμαρτυρίας,  το οποίο θα παραδώσει σε αξιωματούχους του Οργανισμού, όπως σημειώνει το ‘Iliria’.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr