Πρώην πρέσβης Βρετανίας: Λύση στο Κοσσυφοπέδιο η ανταλλαγή εδαφών ή η διχοτόμηση


Δεκέμβριος 1, 2013.

Ο πρώην Βρετανός πρέσβης στο Βελιγράδι, Sir Ivor Anthony Roberts,  δήλωσε ότι μια μόνιμη λύση θα ήταν η διαίρεση του Κοσσυφοπεδίου ή η ανταλλαγή εδαφών.


Όπως αναφέρει η αλβανική ‘Λάιμ’ ο Roberts πιστεύει ότι θα ήταν υποκριτικό να απαγορευθεί  η ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, αφού το Κοσσυφοπέδιο δεν έχει ακόμη αναγνωρισθεί από μερικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ιδέα ότι το ζήτημα  της εκκρεμότητας των συνόρων πρέπει να εμποδίσει στην ένταξη στην ΕΕ, θα μπορούσε να ισχύσει όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά τη Βρετανία, την Ιρλανδία, την Ισπανία και τη Δανία,  είπε ο Ρόμπερτς σε συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα ‘Politika’, όπως σημειώνει η ’Λάιμ’.

Ο Βρετανός διπλωμάτης αναφέρει ότι η συμφωνία των Βρυξελλών είναι ένα χρήσιμο βήμα για ‘ενθάρρυνση’ των σχέσεων μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας.

«Η συμφωνία αποτελεί θετικό αποτέλεσμα και πιστεύω ότι πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς αξίζει συγχαρητήρια. Αλλά, μια μόνιμη λύση, όσο επώδυνη και αν είναι για τα δύο μέρη, Σερβία και Κοσσυφοπέδιο, είναι ο διαχωρισμός του Κοσσυφοπεδίου ή ενδεχομένως μια ανταλλαγή εδαφών», δήλωσε ο Roberts.

Ο ίδιος εκτιμά ότι θα ήταν φυσικό μετά τη διόρθωση των εδαφών με τη Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο να έχει το δικαίωμα της συνένωσης με την Αλβανία και ότι δεν θα ήταν λογικό να επιτραπεί η αυτοδιάθεση του Κοσσυφοπεδίου, όπως έγινε με τις σερβικές και κροατικές μειονότητες στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr