Οι Βούλγαροι ζητούν την κατεδάφιση μνημείου του σοβιετικού στρατού


Δεκέμβριος 29, 2013.

Δύο ημέρες πριν μπει ο νέος χρόνος, Βούλγαροι πολίτες στην πόλη Μπουργκάς, απαίτησαν την κατεδάφιση του μνημείου του Σοβιετικού Στρατού από το κέντρο της πόλης, που είναι γνωστό ως ‘Αλιόσα’.


Το μνημείο του Σοβιετικού Στρατού στο Μπουργκάς δημιουργήθηκε το 1953 και απεικονίζει ένα στρατιώτη του Κόκκινου Στρατού, με σηκωμένο το αριστερό του χέρι προς τον ουρανό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του ‘Νοβίνιτε’, ομάδα πρωτοβουλίας πολιτών της πόλης, λόγω αναμόρφωσης της κεντρικής πλατείας ζήτησαν την κατεδάφιση του μνημείου ή τη μεταφορά του σε κάποιο άλλο χώρο.

Κίνητρο των πολιτών είναι η απουσία πολιτιστικής ή ιστορικής αξίας του έργου, το οποίο στήθηκε για ιδεολογικούς λόγους και, κατά την άποψή τους, είναι ένα σύμβολο μια άλλης δικτατορίας.

Ο αντιδήμαρχος της πόλης Μπουργκάς σε δήλωσή του, ανέφερε ότι από καθαρά αστική άποψη του σχεδιασμού αναμόρφωσης της πλατεία, οι δημοτικές αρχές έχουν ισχυρά επιχειρήματα υπέρ της κατεδάφισης του μνημείου.

Παράλληλα, τόνισε ότι η απόφαση για την τύχη του ‘Αλιόσα’ θα ληφθεί ανεξάρτητα από πολιτικές σκοπιμότητες.


--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr