Οι Ισραηλινοί απαιτούν από τις ΗΠΑ να δώσει τέλος στην κατασκοπεία της NSA


Ο υπουργός Πληροφοριών Yuval Steinitz(α) με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ

Δεκέμβριος 22, 2013.

Πρωτοκλασάτοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι την Κυριακή απαίτησαν από τις ΗΠΑ να δώσουν ένα τέλος στην κατασκοπεία στο Ισραήλ, μετά τις αποκαλύψεις ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας έκανε υποκλοπές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των γραφείων των κορυφαίων πρώην ηγετών της χώρας.


Είναι η πρώτη φορά που οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι εκφράζουν την οργή τους για τις λεπτομέρειες που ανακοινώθηκαν με την κατασκοπεία των ΗΠΑ κατά του Ισραήλ, σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν από τον πρώην υπάλληλο της NSA, Edward Snowden.

Το σκάνδαλο ώθησε την ισραηλινή κυβέρνηση να ζητήσει εκ νέου την απελευθέρωση του Jonathan Pollard, ενός Αμερικανού πρώην αναλυτή πληροφοριών που έχει φυλακισθεί στις ΗΠΑ για σχεδόν τρεις δεκαετίες για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ.

Αυτό το πράγμα δεν είναι νόμιμο, είπε ο Ισραηλινός υπουργός Πληροφοριών, Yuval Steinitz, όπως δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο. Κάλεσε και τις δύο χώρες να συνάψουν μια συμφωνία σχετικά με την κατασκοπεία.

«Είναι αρκετά ενοχλητικό να γίνεται αυτό μεταξύ των χωρών μας που είμαστε σύμμαχοι», είπε και ο υπουργός Τουρισμού Uzi Landau και πρόσθεσε ότι «είναι η καλύτερη στιγμή, από κάθε άλλη, που πρέπει να απελευθερωθεί ο ο Jonathan Pollard.
Τα έγγραφα που διέρρευσαν από τον Σνόουντεν, δημοσιεύθηκαν στις εφημερίδες The Guardian, Der Spiegel και The New York Times,  την περασμένη εβδομάδα τα οποία ομιλούν ότι η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών GCHQ συνεργάζεται με την NSA, από το 2008 έως το 2011 με στόχο τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ανήκαν στα γραφεία που εξυπηρετούσαν τον τότε  Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ και τον τότε υπουργό Άμυνας Εχούντ Μπαράκ.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr