Τουρκικές σκέψεις για εισβολή στη Συρία


Ιανουάριος 25, 2014.

Η Τουρκία ενδέχεται να χρειασθεί να παρέμβει στη Συρία, εάν δεν αποσυρθούν οι εξτρεμιστικές ομάδες, αναφέρουν Τούρκοι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους, σχετικά με την έκβαση των ειρηνευτικών συνομιλιών για τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.


«Εάν ορισμένα κράτη δεν αποσύρουν τους αντιπροσώπους τους από τη Συρία, η Τουρκία, ίσως, θα πρέπει να παρέμβει», λέει ο καθηγητής ιστορίας  Akif Kireçci, της πανεπιστημιακής σχολής πολιτικών επιστημών Bilkent (Bilkent Üniversitesi İktisadi), προσθέτοντας ότι ορισμένες ριζοσπαστικές ομάδες  διεκδικούν ορισμένες περιοχές της χώρας, ως δικές τους (κυρίως στα σύνορα με την Τουρκία).

Παρά το γεγονός ότι πραγματοποιείται η διάσκεψη της Γενεύης-2, δεν αναμένεται να υπάρξει καμία ουσιαστική πρόοδος και στην καλύτερη περίπτωση οι όποιες διαπραγματεύσεις θα γίνουν στο μέλλον, σύμφωνα με Τούρκους ερευνητές και ακαδημαϊκούς.

«Εάν συμφωνηθούν μέτρα οικοδόμησης αμοιβαίας εμπιστοσύνης, όπως είναι η κατάπαυση του πυρός και η άρση των αποκλεισμών για να επιτραπεί η ανθρωπιστική βοήθεια, θα ανοιχθεί ο δρόμος για μελλοντικές διασκέψεις, όπως Γενεύη -3 ή 4» σημειώνει ο ερευνητής εξωτερικής πολιτικής  (think-tank ) Mehmet Özkan.

Επίσης, ο καθηγητής Ahmet Uysal, συντονιστής του Ινστιτούτου Στρατηγικής Σκέψης Μεσανατολικών Σπουδών,θεωρεί ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να ασκήσει πίεση στη Ρωσία και το Ιράν να αποχωρήσουν από την υποστήριξη του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Θα προσθέσει ότι «κάτι πρέπει να βγει τουλάχιστον συμβολικά για τις αμερικανικές και δυτικές δυνάμεις  από τη διάσκεψη της Γενεύης».

 Σύμφωνα με τον ίδιο η διάσκεψη μπορεί να οδηγήσει σε μικρές χειρονομίες συμβιβασμού.

 Ο Akif Kireçci υπογράμμισε τις τουρκικές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στη  Συρία, επισημαίνοντας ότι  κρίση μπορεί να εξαπλωθεί σύντομα σε όλη την περιοχή, εάν δεν δοθεί λύση στο αδιέξοδο που υπάρχει, σύμφωνα με το Dunya Bulteni.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr