Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2014

Σκόπια: «Η Βουλγαρία φοβάται τη σλαβική μειονότητα της;»


Ιανουάριος 21, 2014.

Ένα αίτημα που ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Κριστιάν Βιγκένιν, για τα Σκόπια, αξιολογήθηκε ως περίεργο, αναφέρει η σλαβική των Σκοπίων εφημερίδα «Nova Makedonija». Изданието посочва, че в интервю за Дарик радио Вигенин е посочил, че България не може да се откаже от искането за промяна на един член от конституцията на Македония, който е предпоставка за намеса във вътрешните работи.

Η δημοσίευση αναφέρει ότι σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο  του βουλγαρικού ‘Ντάρικ’, ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών Κριστιάν Βιγκένιν, δήλωσε ότι η Βουλγαρία δεν μπορεί να παραιτηθεί του αιτήματός της,  για την αλλαγή του άρθρου του Συντάγματος των Σκοπίων, το οποίο ενέχει προϋποθέσεις για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις γειτονικών κρατών.

Σύμφωνα με την σκοπιανή εφημερίδα, πριν από 22 χρόνια, μετά από την απαίτηση του άλλου γείτονα- της Ελλάδας- τα Σκόπια άλλαξαν το Σύνταγμά τους, στο οποίο επιβεβαιώνεται, ότι δεν υπάρχουν εδαφικές διεκδικήσεις.

Στην περίπτωση αυτή, ο βουλευτής Φλωρόσκι Αλεκσαντάρ, δήλωσε ότι τα Σκόπια, έχουν δώσει σαφείς εγγυήσεις και σε αυτό δεν έχει τίποτε περισσότερο να ζητήσει η Βουλγαρία.

Επιπρόσθετα, ο Στογιάν Αντόφ, πρώην πρόεδρος του (σκοπιανού) κοινοβουλίου, δήλωσε ότι οι αλλαγές έγιναν μετά από αίτημα της Ελλάδας και τότε πρόεδρος στη Βουλγαρία ήταν ο Ζέλεφ, ο οποίος δεν έθιξε το ζήτημα αυτό.

«Η πολιτική που ακολουθείται τελευταία έχουν οδηγήσει στην επιστροφή των παλαιών αιτημάτων. Τέθηκε ένα αίτημα από τους Έλληνες, αλλά όχι από τους Βουλγάρους. Άλλωστε, το αίτημα αυτό δεν είχε τεθεί, καν,  στη συμφωνία που υπεγράφη στη συνέχεια από τον Λιούμπτσο Γκεοργκιέφσκι και τον Ιβάν Κοστόφ. Κατόπιν, μετά τις πολιτικές μας προκλήσεις, άλλαξαν θέση», είπε ο Αντόφ.

--Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr