Επίτροπος ΕΕ: Ραγδαία η αύξηση του ριζοσπαστισμού στην Ευρώπη


Ιανουάριος 15, 2014.

Βρυξέλλες.

 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι λαμβάνει προληπτικά μέτρα τα οποία θεωρεί απαραίτητα σταματήσει «την εξάπλωση του Ριζοσπαστισμού σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», όπως ανέφερε στις Βρυξέλλες η επίτροπος της ΕΕ.


«Βλέπουμε ότι ο εξτρεμισμός, η ξενοφοβία και ο εθνικισμός, συνεχίζει να αυξάνεται στην Ευρώπη [και] βλέπουμε ανησυχητικές ενδείξεις ότι οι ομάδες αυτές δρουν αναπαραγόμενες από ιδεολογία που υποκινείται από τη βία και τον εξτρεμισμό», είπε η επίτροπος της ΕΕ για τις εσωτερικές υποθέσεις, Σεσίλια Μάλμστρομ στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου.

Για την αντιμετώπιση αυτού του θέματος, το οποίο θεωρείται ως μια εσωτερική απειλή για την ασφάλεια η Μάλμστρομ ανακοίνωσε μια σειρά από συστάσεις που πρέπει τα κράτη μέλη να τις εφαρμόσουν αμέσως.

Μεταξύ των νέων ιδεών είναι ένα ταμείο € 20 εκατομμύριων για τη δημιουργία ενός λεγόμενου  ευρωπαϊκού κόμβου γνώσης, όπου θα γίνει συγκέντρωση εμπειρογνωμοσύνης για την υποστήριξη των υπαρχουσών πρωτοβουλιών για το θέμα.

Άλλες προτάσεις περιλαμβάνουν  τις προτροπές προς τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν εθνικές στρατηγικές και προγράμματα «αντι-ριζοσπαστικοποίησης» για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εξτρεμιστικές ομάδες.
Σύμφωνα με την Μάλμστρομ εξτρεμιστικές ομάδες είναι εκείνες που υποκινούν τους ανθρώπους να διαπράξουν πράξεις βίας.

Θέλει, επίσης, τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν προγράμματα προληπτικής ριζοσπαστικοποίησης με χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπολογίζονται σε περίπου 1.200 άτομα από την Ευρωπαϊκή Ένωση που συμμετέχουν σε ισλαμικές ομάδες στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, ενώ η Μάλμστρομ είπε ότι ενδεχομένως αυτός ο αριθμός είναι μεγαλύτερος, σύμφωνα με δημοσίευμα του euobserver.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr