ΥΠΕΞ Ρωσίας: Η διάσκεψη στη Γενεύη έγινε μόνο για την παύση του πολέμου στη Συρία


Ιανουάριος 29, 2014.

Το βασικό αντικείμενο της ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Συρία, στη Γενεύη-2, ήταν η παύση της βίας και όχι η απομάκρυνση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Αυτό δήλωσε μετά τη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-ΕΕ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στις Βρυξέλλες.

«Η Ρωσία δεν υποστηρίζει άτομα στη Συρία». Δεν έχει ούτε φιλίες με τον Άσαντ, ούτε με την οικογένειά του. Ανησυχούμε, όμως, βαθιά  για τη χώρα, η οποία είναι η  κοιτίδα του Χριστιανισμού στη Μέση Ανατολή, που βρίσκεται υπό πολιορκία από τις εξτρεμιστές και τρομοκράτες, οι οποίοι δεν σέβονται καμία θρησκεία, λεηλατούν τζαμιά και μοναστήρια, σκοτώνουν ιερείς, γέροντες, γυναίκες και παιδιά, χωρίς να αισθάνονται καμία σχέση με τους κανόνες της αρχαιότητας», δήλωσε ο Λαβρόφ.
« Έχουμε δηλώσει ότι είναι απαράδεκτο να επικεντρωνόμαστε σε ατομικά αιτήματα. Μπορώ να σας πω ότι  θα ήταν πολύ εύκολο να απομακρυνθεί ο Άσαντ εάν αυτό σήμαινε ότι όλα θα έρθουν στη θέση τους.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη Γιουγκοσλαβία, όπου ο καθένας ήθελε την απόσυρση του Μιλόσεβιτς, αλλά μετά είδαμε τι συνέβη. Είδαμε, επίσης, και στο Ιράκ, όπου υπήρχε μια παρόμοια προσέγγιση με τον Σαντάμ Χουσεΐν και στη συνέχεια στη Λιβύη με τον Καντάφι, βλέπουμε που οδήγησε όλο αυτό. Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι σε μια εμμονή για αλλαγή καθεστώτος στη Συρία, επειδή κάποιος μισεί προσωπικά τον Άσαντ. Αυτή δεν είναι ώριμη συμπεριφορά», τόνισε ο  Ρώσος υπουργός.

Σημείωσε ότι «οι βασικοί στόχοι της Διάσκεψης της Γενεύης ήταν σταματήσει η βία, η επίλυση των προβλημάτων ανθρωπιστικού χαρακτήρα, η συναίνεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, για το πώς θέλουν να διαχειρίζονται μια ανεκτική, δημοκρατική και ελεύθερη Συρία, απαλλαγμένη από τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία».

Πρέπει να συμφωνήσουν σχετικά με τις βασικές αρχές για πώς ακριβώς θέλουν να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα, κατέληξε ο Λαβρόφ.


--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr