ΟΗΕ: Εγκλήματα πολέμου διαπράττουν οι Ισλαμικές ομάδες στη Συρία


Ιανουάριος 16, 2014.

Γενεύη.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Navi Pillay δήλωσε στις 16 Ιανουαρίου, στη Γενεύη, ότι οι εκτελέσεις που διαπράττουν οι εξτρεμιστικές ομάδες στη Συρία, στο βόρειο μέρος της χώρας, έχουν φθάσει ‘στα ύψη’ και ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου.


Ο Navi Pillay από το γραφείο του στη Γενεύη, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων, το γραφείου του έχει λάβει αναφορές, για «διαδοχικές μαζικές εκτελέσεις αμάχων και μαχητών, οι οποίοι συμμετέχουν σε εχθροπραξίες στο Χαλέπι,Ιντλίμ και στη Ράγκα, από τις σκληροπυρηνικές ένοπλες ομάδες των Ισλαμιστών στη Συρία, ιδίως αυτές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, όπως είναι το «Ισλαμικό Εμιράτο του Ιράκ και του Λεβάντε»(ISIL).

Προειδοποίησε ότι τέτοιες εκτελέσεις παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, και οι αριθμοί των παραβιάσεων αυτών πιστεύεται ότι είναι σε ανησυχητικά ύψη.

«Ενώ οι ακριβείς αριθμοί είναι δύσκολο να εξακριβωθούν, αξιόπιστες μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων, που έχουμε συγκεντρώσει, δηλώνουν ότι πολλοί άμαχοι και αιχμάλωτοι στρατιώτες που βρίσκονται υπό την επιτήρηση των εξτρεμιστικών ενόπλων ομάδων της αντιπολίτευσης, έχουν εκτελεστεί από την αρχή του τρέχοντος έτους», είπε ο Pillay σε δήλωσή του.

Στη διάρκεια δύο εβδομάδων στις μάχες μεταξύ ανταρτών και τζιχαντιστών έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 1.069 άτομα, ως επί το πλείστον μαχητές, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση από το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Συρίας.
Πολλούς άμαχους πιστεύεται ότι κρατούν οι τζιχαντιστές ως ομήρους.

«Η κράτηση ομήρων απαγορεύεται βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και μπορεί, επίσης, να αποτελεί έγκλημα πολέμου», είπε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ, σύμφωνα με το Ρόιτερ.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr