«Η Σερβία προτείνει στους γείτονες τη δημιουργία κοινών πρεσβειών»


Ιανουάριος 4, 2014.

Βελιγράδι.

Το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να μειωθεί το κόστος του διπλωματικού δικτύου, θα προτείνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, σε γειτονικές χώρες της περιοχής τη δημιουργία κοινών διπλωματικών αποστολών στο εξωτερικό, όπως σημειώνει η Novosti.


Στον κατάλογο των χωρών, όπου θα γίνει η πρόταση είναι τα Σκόπια, η Ποντγκόριτσα, το Σαράγεβο και η Λιουμπλιάνα για πιθανές κοινές διπλωματικές αποστολές στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

Η Σερβία, αργότερα αυτό το έτος, σχεδιάζει να ανοίξει τρεις πρεσβείες, στη Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Γκάνα και πέντε διπλωματικά γραφεία στη Βενεζουέλα, Χιλή, Περού, Βιετνάμ και Καμπότζη και, απλά, σε αυτούς τους προορισμούς θα μπορούσε να εφαρμοσθεί το «σκανδιναβικό μοντέλο».

Ο υπουργός Εξωτερικών Ιβάν Μέρκιτς δήλωσε στο σερβικό Νόβοστι, ότι προς το παρόν δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

«Πιο κοντά  είμαστε σε διαπραγμάτευση με τα Σκόπια και την Ποντγκόριτσα.  Θα προβούμε σε προσφορά σε όλους όσους ενδιαφέρονται να ενωθούν μαζί μας. Από τη μια θα μειωθεί το κόστος και από την άλλη θα επιτρέψει στις χώρες της περιοχής να προβάλλονται σε πολλά μέρη του κόσμου και θα έχουμε καλύτερη κοινή εμφάνιση σε αγορές τρίτων χωρών», δήλωσε ο Μέρκιτς.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr