ΗΠΑ: Δικαστικές αρχές επιτρέπουν την NSA να παρακολουθεί τηλέφωνα


Ιανουάριος 4, 2014.

Οι δικαστικές αρχές επιβεβαίωσαν τη δυνατότητα της Εθνικής Υπηρεσίας  Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) να συλλέγει πληροφορίες από παρακολουθήσεις τηλεφωνικών κλήσεων.


Η απόφαση ελήφθη στις 3 Ιανουαρίου του 2014, με την προϋπόθεση της τρίμηνης άδειας που θα εκδίδεται από τις δικαστικές αρχές.

Η συλλογή δεδομένων μπορεί να γίνεται μόνο με τον αριθμό της τηλεφώνου και τη διάρκεια της κλήσης. Στο το περιεχόμενο της συνομιλίας, όπως ισχυρίζονται οι υπηρεσίες ασφαλείας,  δεν θα υπάρχει πρόσβαση.

Η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει ότι η συλλογή αυτών των πληροφοριών δεν παραβιάζει το σύνταγμα.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν συγκρούσεις για το ζήτημα αυτό, αφού το Δεκέμβριο του 2013 στην Ουάσιγκτον, ο επαρχιακός δικαστής Richard Leon είχε εκδώσει προδικαστική απόφαση σχετικά με αγωγή κατά της αμερικανικής κυβέρνησης που είχαν υποβάλει δύο άτομα.

Ο δικαστής είπε ότι το πρόγραμμα παρακολούθησης, που ακολουθεί η NSA, βρίσκεται σε σύγκρουση με το Σύνταγμα της χώρας. Στην απόφαση αυτή το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ άσκησε έφεση.

Ωστόσο ο Διευθυντής της  Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, James Clapper, ο οποίος συντονίζει τις δραστηριότητες όλων (και των 16) μυστικών υπηρεσιών, εξέδωσε δελτίο Τύπου στο οποίο τονίζεται ότι η κοινότητα της χώρας είναι έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο της αλλαγής της συλλογής μεταδεδομένων προγραμμάτων.
Αυτό, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, παρέχει πρόσθετα δικαιώματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής των Αμερικανών.

Έτσι, εξετάζονται προτάσεις εμπειρογνωμόνων για τη μετάδοση πληροφοριών που λαμβάνονται από ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις, ή οι καταθέσεις τους από τρίτους, όπως για παράδειγμα των ιδιωτικών εταιρειών τηλεπικοινωνιών .

Vesti.ru
--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr