Η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο ένταξής της στον SCO


 Ιανουάριος 26, 2014.

Ανώτατος αξιωματούχος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), δήλωσε ότι η Τουρκία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο ένταξής της στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO, ως εναλλακτική λύση για την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς αυτή  η μακρά διαδικασία ενδέχεται να καταλήξει σε αποτυχία.


Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος του AKP, Σαλίχ Καπουσούζ  δήλωσε ότι η Τουρκία, ως ανεξάρτητο κράτος, έχει το δικαίωμα να εξετάσει άλλες επιλογές, εφ’ όσον οι θύρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραμείνουν κλειστές, σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα.

 Σύμφωνα με τον Σαλίχ Καπουσούζ , ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έθεσε το θέμα της ένταξης στην SCO, μετά  από μια συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες την Τρίτη.

Η διάσκεψη με τις ελπίδες της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ, υπονομεύθηκαν για άλλη μια φορά. Η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες να ενταχθεί στην ΕΕ, ως πλήρες μέλος από το 1963, όταν υπέγραψε τη συμφωνία συνεργασίας με την τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα- ΕΟΚ.

Αλλά  η εχθρότητα  της ΕΕ, προξένησε στην Τουρκία μεγάλη απογοήτευση.
Η Τουρκία έλαβε το καθεστώς του συνομιλητή με την SCO, κατά την ετήσια συνεδρίαση κορυφής στο Πεκίνο στις 7 Ιουνίου  2012.

Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης- SCO, ως περιφερειακός οργανισμός, ιδρύθηκε το 2001.

Μέλη του είναι η Ρωσία, Κίνα, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν  και το Ουζμπεκιστάν, στο καθεστώς του παρατηρητή βρίσκονται οι χώρες- Ιράν, Πακιστάν, Ινδία, Μογγολία και το Αφγανιστάν.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr