Πρέσβης ΕΕ στα Σκόπια: Να βρείτε το όνομα του συνομιλητή


Φεβρουάριος 16, 2014.

«Τι είπες, δεν υπάρχει συνομιλητής από την άλλη πλευρά; Δεν μπορώ παρά να σας ενθαρρύνω να βρείτε το συνομιλητή στην άλλη πλευρά και αν κάποιος λέει ότι δεν έχει τίποτε να κάνει, νομίζω ότι απλά  είναι ανεδαφικός», δήλωσε ο Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Σκόπια,  Άιβο Όραβ σε συνέντευξή του την Κυριακή στο Ράδιο Σλόμποντνα Εβρόπα.

Ο Όραβ τόνισε ότι η διεύρυνση συνεχίζεται. Η Κροατία, ήδη, εντάχθηκε, το Μαυροβούνιο ‘χτυπά την πόρτα’, η Σερβία πλησιάζει όλο και πιο κοντά, ο ίδιος είπε ότι ελπίζει και η Αλβανία θα γίνει υποψήφια χώρα και τόνισε ότι και σε αυτήν τη χώρα πρέπει να πράγματα να κινηθούν.

« Η διαδικασία της διεύρυνσης συνεχίζεται. Είδαμε την επίσκεψη του αναπληρωτή πρωθυπουργού Φατμίρ Μπεσίμι και του ΥΠΕΞ Νίκολα Πόποσκι στις Βρυξέλλες στις αρχές του έτους, την επίσκεψη του Ζόραν Ζάεφ στις Βρυξέλλες καθώς και άλλες συναντήσεις με τον Επίτροπο Στέφαν Φούλε και πρόσφατα την επίσκεψη του νέου διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης της Διεύρυνσης, Κρίστιαν Ντανίελσον, και  όλα αυτά σημαίνουν ότι οι διάλογος συνεχίζεται και προσπαθούμε να βρούμε τρόπους μαζί με την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση, την κοινωνία των πολιτών, ώστε να προχωρήσει η χώρα».

Σε σχέση με το δημοκρατικό διάλογο στη χώρα ο πρέσβης της ΕΕ στα Σκόπια θα τονίσει:

Όλα τα κράτη μέλη μας έχουν διαφορετικούς νόμους σχετικά με τις εκλογές και τα μέσα ενημέρωσης. Την ίδια στιγμή υπάρχουν ίσες, καθολικές, βασικές αρχές που πρέπει να ακολουθούνται. Εν προκειμένω, η ΕΕ έχει έντονο το ενδιαφέρον να βοηθήσει τους δημοσιογράφους και η χώρα να ξεπεράσει τις διαφορές για την ποινικοποίηση της δυσφήμισης... Είναι σημαντικό για εμάς ότι υπήρξε διάλογος μεταξύ της κυβέρνησης και του Τύπου. Στο διάλογο έγιναν δεκτές οι πρόσφατες τροποποιήσεις από κοινού μεταξύ της κυβέρνησης και των δημοσιογράφων.
Είναι αρνητικό εντούτοις ότι πριν από δύο χρόνια είχαμε τα θέματα στην έκθεση προόδου της χώρας θέματα όπως η ελευθερία του Τύπου, το κράτος δικαίου, η καταπολέμηση της διαφθοράς και πολλά άλλα. Τώρα, μετά από δύο χρόνια, τα ίδια θέματα έχουν βρεθεί και πάλι στην έκθεση».

Η διαμάχη του ονόματος

«Η διαμάχη για το όνομα είναι μια πολύ μεγάλη ιστορία. Η Επιτροπή δεν έχει άμεσο ρόλο στην λύση της, αυτή θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο του ΟΗΕ.
Ωστόσο, όπως έχουμε πει πολλές φορές, ο κόσμος θα έχει μια καλύτερη ημέρα μετά την επίλυση του ζητήματος.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πολλά μέλη κράτη, επίσης, όπως και ο Κρίστιαν Ντανίελσον, την περασμένη εβδομάδα, εδώ στα Σκόπια, ενθαρρύνουν τις δύο πλευρές να βρουν μια συμβιβαστική λύση, το συντομότερο δυνατόν ώστε να συνεχίσουν να αναπτύσσονται τα πράγματα μεταξύ της χώρας  σας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επί τη ευκαιρία ότι «δεν υπάρχει συνομιλητής από την άλλη πλευρά» δεν μπορώ παρά να σας ενθαρρύνω να βρείτε συνομιλητή στην άλλη πλευρά και αν κάποιος λέει ότι δεν υπάρχει τίποτε να κάνει, νομίζω ότι είναι ανεδαφικός», είπε ο Orav Aivo

-


Σημείωση: Παρατηρήσαμε ότι ο Πρέσβης της ΕΕ, Orav Aivo, απέφυγε επιμελώς να αποκαλέσει στη συνέντευξή του με οποιαδήποτε ονομασία το νοτιοσλαβικό κράτος των Σκοπίων.
--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr