Τουρκία και Ισραήλ προχωρούν για ομαλοποίηση των σχέσεων τους


Φεβρουάριος 10, 2014.

Η Τουρκία και το Ισραήλ, βρίσκονται κοντά στην ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων, για πρώτη φορά από την ισραηλινή επιδρομή το Μάιο του 2010 στο Μαβί Μαρμαρά, όπου σκοτώθηκαν οκτώ Τούρκοι υπήκοοι και ένα Αμερικανός τουρκικής καταγωγής, όπως δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.


Ο Νταβούτογλου είπε ότι οι δύο χώρες διαπραγματεύονται μια συμφωνία για την αποζημίωση των θυμάτων της επίθεσης, η οποία είχε προκαλέσει τη διεθνή κατακραυγή.

«Η αποζημίωση θα είναι ένα σημαντικό βήμα. Την τρέχουσα περίοδο βρισκόμαστε κοντά στην εξομάλυνση των σχέσεων», δήλωσε ο Νταβούτογλου στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής, όπου εξετάσθηκαν τα τρέχοντα ζητήματα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Ο υπουργός τόνισε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την αποστολή βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι το οποίο προτίθετο να κάνει ο στολίσκος που δέχθηκε επίθεση από τους ισραηλινούς κομάντος.

Όσον αφορά τη διαφορά με τη Κύπρο, στην οποία αναμένεται να γίνει την Τρίτη ένα νέο ξεκίνημα στις διαπραγματεύσεις , ο Νταβούτογλου είπε ότι η τουρκική πλευρά επέδειξε την πολιτική βούληση για την επίλυση του ζητήματος της μακράς διαίρεσης μεταξύ των Τούρκων και των Ελλήνων στο νησί.

«Το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να τραβήξει δεκαετίες. Πρέπει να δοθεί  μια μόνιμη λύση στην Κύπρο αυτή τη φορά», είπε, σύμφωνα με το Dunya Bulteni.


--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr