Η αναταραχή στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη


Φεβρουάριος 9, 2014.

Ανάλυση

Το Σάββατο φαίνεται να επέστρεψε η ηρεμία στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Σε κάποια σημεία, υπήρχαν μικρές συγκεντρώσεις, μετά από τρεις ημέρες βίαιων διαδηλώσεων κατά της φτώχειας και της κακής πολιτικής της διακυβέρνησης, στις οποίες τραυματίσθηκαν πάνω από 250 άνθρωποι.


Ωστόσο, η ισχυρή δυσαρέσκεια μεταξύ του πληθυσμού ενάντια στην εξουσία παραμένει.

Εκατοντάδες άνθρωποι-  κατά το πλείστον ειρηνικοί διαδηλωτές, συγκεντρώθηκαν σε τρεις μεγάλες πόλεις της Βοσνίας, μετά από μια σειρά διαδηλώσεων σε πολλές πόλεις, όπου παρατηρήθηκαν σκηνές πράξεων βανδαλισμού.

Πολλοί Βόσνιοι, ωστόσο, συνεχίζουν να εκφράζουν το θυμό τους :

 «Θα υποστηρίξουμε πλήρως εκείνους που κατέστρεψαν εξοπλισμούς της εξουσίας. Αυτό ήταν αναπόφευκτο, γιατί, προφανώς, οι πολιτικοί κατανοούν μόνο τη γλώσσα της βίας», είπε ο Αμίνα Μεχίτς, άνεργος κάτοικος του Σαράγεβο.

Ο Μεχίτς βρισκόταν επί αρκετή ώρα,  μπροστά από το κτήριο της προεδρίας, με μερικές δεκάδες περίεργους, που ήρθαν να διαπιστώσουν τη ζημιά που προκλήθηκε από τη χθεσινή πυρκαγιά.

Ισχυρή οσμή της πυρκαγιάς διαχέεται σε όλο τον περίγυρο της προεδρίας της Βοσνίας, το Κολλέγιο και το κτήριο της Περιφερειακής Διοίκησης, επίσης, κάηκαν.

Οι πυροσβέστες πάλεψαν με τη φωτιά όλη τη νύχτα.

«Η βία είναι τρομερή, αλλά συνειδητοποιήσαμε ότι δεν μπορεί να αλλάξει τίποτε με τις ειρηνικές διαδηλώσεις. Οι μισθοί των βουλευτών, συχνά, υπερβαίνουν τα 4.000 ευρώ, ενώ η μέση σύνταξη βρίσκεται στα 150 ευρώ. Αυτό είναι ντροπή», καταγγέλλει μια γυναίκα που προτιμά να παραμείνει  στην ανωνυμία.

 Προς το παρόν έχει αποκατασταθεί η τάξη στην Τούζλα, Μόσταρ και Ζένιτσα,  όπου εκδηλώθηκε πρωτοφανής βία μετά τον πόλεμο του 1992-1995, όπου σκοτώθηκαν 100. 000 άτομα.

Τραμπούκοι, οι οποίοι εντάχθηκαν στους διαδηλωτές, κατέλαβαν τα κτήρια και έκαψαν τα έπιπλα στη δημόσια διοίκηση.

«Πόλεμος! Η δύναμη στη φωτιά» ήταν ο τίτλος ενός άρθρου στην εφημερίδα «Oslobozhdenie» την Παρασκευή στο Σαράγεβο, όπου τραυματίστηκαν 250 άτομα- σχεδόν εξίσου μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας.

«Είναι πολύ λυπηρό να βλέπεις αυτές τις πόλεις στις φλόγες, 20 χρόνια μετά την άλλη κόλαση», δήλωσε η άνεργη Γιασμίνκα Φίσιτς από το Σαράγεβο.
«Οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να κάνουν και να πουν ότι σκέφτονται, αλλά όχι με την καταστροφή των πόλεων. Νομίζω ότι η μόνη διέξοδος στο πρόβλημα,  είναι να δικαστούν, όλοι εκείνοι, που ληστεύουν τη χώρα εδώ και 20 χρόνια», πρόσθεσε.

Υπό την πίεση των διαδηλώσεων, οι επικεφαλής των περιφερειακών διοικήσεων στο Σαράγεβο, Τούζλα και Ζένιτσα, παραιτήθηκαν.

Αυτές οι διαδηλώσεις μιλούν για την αδιαλλαξία των ανθρώπων της διαφθοράς και της διαπλοκής,  που διαβρώνουν  την κοινωνία.

Σε μια περίοδο που οι πολιτικοί είναι βυθισμένοι στις αντιπαραθέσεις (διενέξεις) τους,  και αδυνατούν να στήσουν την οικονομία στα πόδια της, σε μια χώρα που  το ποσοστό ανεργίας είναι περίπου 44%.

Το κίνημα των διαδηλώσεων ξεκίνησε στην Τούζλα- όπου είναι η μεγαλύτερη βιομηχανική πόλη στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, της οποίας δεκάδες επιχειρήσεις καταστράφηκαν από την ιδιωτικοποίηση ή την πτώχευση, αφήνοντας χιλιάδες ανθρώπους χωρίς εργασία.

«Οι πολιτικοί πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό είναι ένα σοβαρό μήνυμα που στέλνουν οι πολίτες, οι οποίοι τονίζουν ότι έχουν κουραστεί από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις και θέλουν ένα διαφορετικό μέλλον», λέει ο αναλυτής Σρέσκο Λατάλ.

Η ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον που τερμάτισε τον πόλεμο, το 1995, δημιούργησε μια υπερ- πολύπλοκη θεσμική δομή, στην οποία η εξουσία κατανεμήθηκε μεταξύ των Σέρβων, Κροατών και Μουσουλμάνων, και η χώρα συνεχώς παραλύει από τις εθνοτικές διαμάχες.

Αυτή η παράλυση έχει φέρει τη Βοσνία, στην τελευταία σειρά των βαλκανικών χωρών στη διαδικασία σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Πληροφορίες από: "Фокус"- Itar Tass



--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr