Ρωσία: Μυστικές συνομιλίες για Συρία στη Βέρνη


Φεβρουάριος  8, 2014.

Η αραβική εφημερίδα «Αλ Ράι αλ Γιουμ» σε άρθρο της ισχυρίζεται ότι με πρόφαση  την «ειρηνευτική διάσκεψη» στο Montreuχ, κύριος σκοπός ήταν οι μυστικές συνομιλίες για τη Συρία, στη Βέρνη.

Στις συνομιλίες συμμετείχαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Συρίας, του Ιράν, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα  με τις πληροφορίες, ο στόχος των Ρώσων διαπραγματευτών στη Βέρνη είχαν, πάνω από όλα, να διασφαλίσουν τα συμφέροντα τους στη Συρία.

Απαίτησαν τη διατήρηση της ρωσικής βάσης στην Ταρτούς, την ισχύ των συμβάσεων πετρελαίου και όλων των πολιτικών και στρατιωτικών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών.

Επιπλέον, απαίτησαν εγγυήσεις πληρωμής της Συρίας του χρέους των 10 δις δολαρίων που έλαβε πριν από την εξέγερση, καθώς και την καταβολή  των χρημάτων για τα όπλα και τα πυρομαχικά,  για τα τρία τελευταία έτη του πολέμου.

Η Ρωσία, επίσης, ζήτησε να γίνει συνεννόηση μαζί της για τις υποψηφιότητες των μελών του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, που θα σχηματισθεί με την εφαρμογή της «Πολιτικής Λύσης» στη σύγκρουση.

Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία δεν πρόκειται να ασκήσει πίεση στην κυβερνητική αντιπροσωπεία της Συρίας στο Montreux ώστε να μετριάσει τη θέση της για τη συμφωνία για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, η συριακή αντιπολίτευση είχε μια ευχάριστη έκπληξη από την υποδοχή που επιφυλάχθηκε στους εκπροσώπους του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού στη Μόσχα.

Η συνάντηση με σημαντικές προσωπικότητες, επικεφαλής των οποίων ήταν ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, διήρκεσε τέσσερις ώρες.

Ο Μπουρχάν Λατρίνε, μέλος του Υπουργείου Εξωτερικών, είπε ότι   «αυτό είναι άνευ προηγουμένου, κατά τα τελευταία δέκα χρόνια δεν έχει ξανασυμβεί αυτό στο υπουργείο Εξωτερικών», σημειώνει χαρακτηριστικά η πηγή.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr