«Η Ελλάδα γυρίζει την πλάτη στη Σερβία»


Μάρτιος 21, 2014.

Η ελληνική θέση για την μη αναγνώριση του Κοσόβου είναι σαφής και δεν έχει αλλάξει.

Αυτή είναι η τελευταία άποψη της Αθήνας σχετικά με τις πρόσφατες πληροφορίες από την Πρίστινα, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κόχα Ντιτόρε» ο επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Ελλάδας, Δημήτρης Μοσχόπουλος, για την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ελληνικού Υπουργείου  Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Κούτρα, η δήλωση του  Μοσχόπουλου ότι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να αναγνωρίσουν το Κοσσυφοπέδιο, ήταν εκτός πλαισίου και ή κακώς κατανοήθηκε ή εσφαλμένα ερμηνεύθηκε.

Επικαλούμενος το κείμενο της συνέντευξης, είπε ότι ο δημοσιογράφος ζήτησε μια εξήγηση σχετικά με τα διαβατήρια του Κοσόβου με θεώρηση Σένγκεν- και ο Μοσχόπουλος πρόσθεσε ότι η Αθήνα έχει αρχίσει επίσημα να δέχεται τις βίζες Σένγκεν του Κοσσυφοπεδίου.

Νωρίτερα, η εφημερίδα της Πρίστινα είχε σημειώσει ότι ο Μοσχόπουλος είπε ότι η Ελλάδα δεν θα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο επειδή είναι νόμιμο κράτος, αλλά, για το συμφέρον της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Η αναγνώριση των διαβατηρίων, σύμφωνα με τους αναλυτές, αποτελεί ένα βήμα προς την αναγνώριση του κράτους.

Η Ελλάδα έχει αποφασίσει να αναγνωρίσει τα συνήθη και τα διπλωματικά διαβατήρια του Κοσσυφοπεδίου. Νωρίτερα η Σλοβακία και η Ρουμανία αναγνώρισαν τα κοινά διαβατήρια. Και αυτό αποτελεί ένα βήμα προς την αναγνώριση- δήλωσε ο αναλυτής του Κοσσυφοπεδίου, Αντριάτικ Κελιμεντί.

Η Σερβία

(Στο ίδιο άρθρο παρουσιάζεται και η θέση του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας, Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς)

Ο πρώην ΥΠΕΞ της Σερβίας, Γιοβάνοβιτς, θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, διότι «μια τέτοια πράξη δεν είναι υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια, αλλά είναι υπέρ της δημιουργίας μιας Μεγάλης Αλβανίας».

«Μια φιλική χώρα, όπως η Ελλάδα, δύσκολα μπορεί να επωφεληθεί από την ιδέα της αναγνώρισης των αποσχισμένων Κοσόβου και Μετοχίων», τόνισε ο Γιοβάνοβιτς.

Ωστόσο, το τι κάνει η Ελλάδα, προσθέτει, είναι κυριαρχικό δικαίωμά της, αλλά οι εκτιμήσεις μας είναι ότι θα ήταν μεγάλη ζημιά και θα θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, εάν η Ελλάδα αποφασίσει να το αναγνωρίσει.

Όσο για τα διαβατήρια είναι μια επιζήμια απόφαση, είναι μια έμμεση αναγνώριση της κυριαρχίας εκείνου που εκδίδει τα διπλωματικά διαβατήρια, είπε ο Γιοβάνοβιτς.

--
Ο τίτλος και το περιεχόμενο από το άρθρο της εφημερίδας των Σκοπίων Dnevnik
--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr