Αλβανοί Νότιας Σερβίας: «Ο Πούτιν μας ενθαρρύνει για απόσχιση της Κοιλάδας από τη Σερβία»


Μάρτιος 17, 2014.

«Εάν η Κριμαία αποσχισθεί από την Ουκρανία και ενταχθεί στη Ρωσία, μέσω του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, αυτό διευκολύνει τις διαδικασίες στην Κοιλάδα για ένωση με το Κοσσυφοπέδιο, με προηγούμενο αυτό το δημοψήφισμα».


Αυτό τόνισε ο Γιονούζ Μουσλίου - Jonuz Musliu, πρώην επικεφαλής του UÇPMB (απελευθερωτικού μετώπου) και σήμερα πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου στο Μπουγιάνοβατς, σύμφωνα με το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων «Το Πρέσεβό μας» [Presheva jonë].

«Εάν η Μόσχα θέλει να προσαρτήσει την Κριμαία, τότε τα Τίρανα και η Πρίστινα πρέπει να επιδιώξουν να κάνουν το ίδιο με το Πρέσεβο», είπε.

«Η Κοιλάδα του Πρέσεβο, βάσει της ιστορίας, είναι αναπόσπαστο μέρος του Κοσσυφοπεδίου. Χωρίστηκε από το Κοσσυφοπέδιο το 1945-1956 από τους Γιουγκοσλάβους Κομμουνιστές, σε αντάλλαγμα δύο δήμων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, το Ζούμπιν Πάτοκ και το Λεπόσαβιτς.

»Θέλω, για ακόμη μια φορά να υπενθυμίσω την ετυμηγορία του αλβανικού λαού στην Κοιλάδα του Πρέσεβο κατά το δημοψήφισμα που έγινε στις 1 και 2 Μαρτίου του 1992, στο οποίο οι πολίτες αυτής της περιοχής εκφράστηκαν για την πολιτική και εδαφική αυτονομία με την, τελική, ενσωμάτωση στο Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με το αλβανικό δημοσίευμα.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr