Ερντογάν: Η Τουρκία θα υποστηρίξει τους Τατάρους


Ο Τούρκος πρωθυπουργός μίλησε στην πόλη Εσκισεχίρ εν μέσω διαμαρτυριών. «Δολοφόνοι του Αλί, κλέφτες», γράφει το πανό ( για τη δολοφονία από αστυνομικούς του φοιτητή Ali İsmail Korkmaz στα γεγονότα του καλοκαιριού.

Μάρτιος 7, 2014.

Εσκισεχίρ.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Τουρκία θα υποστηρίξει τους Τατάρους της Κριμαίας, στη διατήρηση των πολιτικών δικαιωμάτων τους, εν μέσω της τρέχουσας κρίσης στην Ουκρανία.


«Εμείς δεν θα αφήσουμε τους Τατάρους της Κριμαίας στη μοίρα τους», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην πόλη της κεντρικής Ανατολίας, Εσκισεχίρ, εν όψει των δημοτικών εκλογών της 30ης Μαρτίου.

«Έχω μιλήσει με το Ρώσο Πρόεδρο (Βλαντιμίρ) Πούτιν, σχετικά με τα γεγονότα στην Κριμαία και του είπα ότι η Ρωσία πρέπει να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τατάρων της Κριμαίας, όπως κάνει με τη ρωσική πλειοψηφία και τις άλλες μειονότητες στην Κριμαία», είπε.

Το Κοινοβούλιο της Κριμαίας, αποφάσισε την Πέμπτη να διεξάγει δημοψήφισμα για να ενταχθεί στη Ρωσία, μέσα σε μια διπλωματική ώθηση για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στην χερσόνησο.

Σχεδόν το 60 τοις εκατό του πληθυσμού της Κριμαίας είναι Ρώσοι ή μιλούν ρωσικά, και οι οποίοι εκπροσωπούνται με συντριπτική πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Αρίντς, δήλωσε ότι η Τουρκία είναι υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και είναι έτοιμος να λάβει μέτρα για να βοηθήσει στη διατήρηση αυτή.

Ο Αριντς εξέφρασε την ανησυχία του για την απόφαση του Κοινοβουλίου  της Κριμαίας την Πέμπτη να διεξάγει δημοψήφισμα με το ερώτημα της ένταξής της στη Ρωσία.

Είπε ότι η προσάρτηση της Κριμαίας θα απειλήσει την ασφάλεια των μειονοτήτων στη χερσόνησο, συμπεριλαμβανομένων των Τατάρων της Κριμαίας που είναι σχεδόν 15 τοις εκατό του πληθυσμού.

«Οποιοδήποτε είδος προσάρτησης στη Ρωσία, θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια στην περιοχή, επειδή μερικοί άνθρωποι που ζουν εκεί, θα χάσουν την ταυτότητά τους και την πολιτική κατάσταση» είπε στους δημοσιογράφους έπειτα από μια επίσκεψη στην πόλη Bolu στη βορειοδυτική Τουρκία.


--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr