Η Αλβανία τελευταία στην Ευρώπη στον κατώτατο μισθό


Μάρτιος 16, 2014.

Ο κατώτατος μισθός στην Αλβανία είναι ο χαμηλότερος στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη.


Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε από τον οργανισμό Open Date Albania, η Αλβανία κατατάσσεται τελευταία στην Ευρώπη, όσον αφορά τον κατώτατο μισθό.
Η χώρα μας- συνεχίζει το αλβανικό δημοσίευμα-  έχει κατώτατο μισθό € 156  και συγκρίνεται μόνο με το Κοσσυφοπέδιο.

Άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Κροατία, το Μαυροβούνιο, τα Σκόπια έχουν μεγαλύτερους κατώτατους μισθούς από την Αλβανία. Ενώ το Κοσσυφοπέδιο εφαρμόζει ένα σύστημα μισθού που βασίζεται στην ηλικία του εργαζόμενου, έτσι στο Κόσοβο σε εργαζόμενο που είναι κάτω από 35 ετών παρέχεται μισθός ανά μήνα € 130, ενώ σε ηλικία μεταξύ  των 35 και 65 ετών ο μισθός ανά μήνα ανέρχεται στα 170 ευρώ.

Πρώτη χώρα με τον μεγαλύτερο κατώτατο μισθό είναι το Λουξεμβούργο με 1921 ευρώ/μήνα. Ακολουθούν το Βέλγιο, Ιρλανδία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία. Η Γερμανία εφαρμόζει τον κατώτατο μισθό ανά τομέα και η χαμηλότερη τιμή είναι € 7 /ώρα για 48 ώρες την εβδομάδα.

Χώρες με χαμηλότερο κατώτατο μισθό- που δεν υπερβαίνει τα 200 ευρώ/μήνα, έχουν η Βουλγαρία, η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η Ρουμανία.

Ενώ η Ιταλία, Δανία, Αυστρία, Φινλανδία, Σουηδία, Ελβετία και Νορβηγία δεν εφαρμόζουν τον επίσημο κατώτατο μισθό.

Σήμερα στην Αλβανία ο κατώτατος μισθός σε εθνικό επίπεδο είναι 22 χιλιάδες λεκ (€156), ο μισθός αυτός αντιστοιχεί σε 174 ώρες μηνιαίως.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr