«Το Κοινοβούλιο της Κριμαίας, ορθώς, αναφέρεται στο προηγούμενο του Κοσσυφοπεδίου»


Μάρτιος 11, 2014.

Μόσχα.

Το Ανώτατο Συμβούλιο της Κριμαίας, υιοθετώντας τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας της Ουκρανίας και τη πρόθεσή του να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία, δικαίως αναφέρεται  σε διεθνές προηγούμενο που σχετίζεται με την εμπειρία του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής, Μιχαήλ Μαργκέλοφ, (σημ. Ειδικός εκπρόσωπος του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας).


Ο Γερουσιαστής υπενθύμισε ότι στις 17 Φεβρουαρίου του 2008, το Κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου, ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του από τη Σερβία και το σχηματισμό ενός κυρίαρχου κράτους- τη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου. Στις 18 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους, το Αφγανιστάν, η Ταϊβάν και πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

«Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία αυτή, ήταν η Γαλλία και στη συνέχει προσχώρησε και η Βρετανία και η Ιταλία. Ταυτόχρονα, κατά της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας τάχθηκαν η Ισπανία, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Σλοβακία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Κίνα και η Ρωσία.

Στις 19 Φεβρουαρίου, 2008, η Βουλγαρία άλλαξε απόφαση και υποσχέθηκε ότι στο μέλλον θα αναγνωρίζει την κυριαρχία του Κοσσυφοπεδίου», υπενθύμισε ο Μαργκέλοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στις 20 Φεβρουαρίου, ο κατάλογος των χωρών που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία ως δημοκρατία, ήταν η Γερμανία και μέχρι τον Μάιο του 2008, ο αριθμός των κρατών που αναγνώρισαν το Κοσσυφοπέδιο ήταν περίπου 70.

2 χρόνια αργότερα, στις 22 Ιουλίου του 2010, το Διεθνές Δικαστήριο αναγνώρισε την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, με τη αιτιολογία ότι δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

«Η κατάσταση αυτή αφαιρεί οποιαδήποτε νομική αξίωση από τους βουλευτές της Κριμαίας, γιατί το διεθνές δίκαιο έχει προηγούμενο. Το Ανώτατο Συμβούλιο της Κριμαίας, ανακήρυξε την ανεξαρτησία της δημοκρατίας, βάσει του προηγούμενου του Κοσσυφοπεδίου. Αυτό σημαίνει, ότι τώρα η Συμφερούπολη δεν χρειάζεται τη συγκατάθεση του Κιέβου για το δημοψήφισμα της ένταξής της με τη Ρωσία», εξήγησε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

Σημείωσε, επίσης, ότι το προηγούμενο του Κοσσυφοπεδίου, σχεδιάστηκε και εγκρίθηκε από τη Δύση, «έτσι, λοιπόν, αυτό το τζιν της αυτοδιάθεσης των εθνών στην Ευρώπη,  που βγήκε από το μπουκάλι, δεν είναι της Ρωσίας», είπε παραστατικά, σύμφωνα με  το ρωσικό Νόβοστι.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr