Τουρκία: Πρόστιμα σε χρήστες κοινωνικών δικτύων και blogs που προωθούν αλκοολούχα ποτά


Μάρτιος 7, 2014.

Οι χρήστες κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και οι Bloggers στην Τουρκία, θα πρέπει τώρα να σκεφθούν δύο φορές, πριν από το ανέβασμα των φωτογραφιών, καθώς επιπόλαια  μοιράζονται με τους φίλους τους φώτο με ποτά ή εύχονται με το παραδοσιακό ‘Ασπάβα’ – «είθε ο Θεός να σας δώσει υγεία, χρήματα, αγάπη!», γράφει το τούρκικο κείμενο.


Μετά τον περιορισμό των πωλήσεων και της προώθησης των οινοπνευματωδών ποτών, η κυβέρνηση  τώρα ετοιμάζεται να κυνηγήσει εκείνους που μοιράζονται φωτογραφίες που δείχνουν  ή διαφημίζουν αλκοόλ με τη φίρμα της εταιρείας.

Το νέο σχέδιο νόμου θα προβλέπει απαγόρευση της προώθησης των αλκοολούχων ποτών μέσω του Facebook, Twitter, Instagram και των Blogs και θα επιβάλει μεγάλα πρόστιμα στους παραβάτες.

Πιείτε ξυνόγαλο

Ένα σχετικό περιοριστικό νομοσχέδιο είχε εγκριθεί τον περασμένο Μάιο, το οποίο προκάλεσε μεγάλη κατακραυγή, αφού απαγόρευε τις πωλήσεις αλκοόλ από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί.

Μετά ήρθε ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που άνοιξε πόλεμο στο αλκοόλ, αναφέροντας για «ζαλισμένη και σπάταλη νεολαία» και προσπάθησε να προωθήσει το αποβουτυρωμένο ‘αλμυρό-ξυνο’ ρόφημα του γιαουρτιού, το ξυνόγαλο- Ayran, που το  καθόρισε ως το νέο «εθνικό ποτό»  αντικαθιστώντας την επιλογή της ρακής.

«Μερικοί πολίτες μας θέλουν να πίνουν βότκα ή μπύρα. Αλλά ο παππούς μου είπε να πίνουμε μόνο αποβουτυρωμένο γάλα», δήλωσε ο Ερντογάν, πέρσι, κατά τη διάρκεια της διαβόητης ομιλίας του, σημειώνει η Χουριέτ.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr