«Νέα Έκθεση για τους εξόριστους από τη Μακεδονία του Αιγαίου»


Απρίλιος 22, 2014.

Με τον τίτλο «Νέα Έκθεση για τους εξόριστους από τη Μακεδονία του Αιγαίου» (τη Μακεδονία- Ελλάδα, δηλαδή), το δημοσίευμα της σλαβικής εφημερίδας ‘Ντνέβνικ’ σημειώνει ότι  το μουσείο των Σκοπίων προβάλει σε ειδική έκθεση φωτογραφικό


 υλικό στο οποίο, όπως λένε, είναι από τους εξόριστους Σλάβους από την ελληνική Μακεδονία τη δεκαετία του ’40 του 20ου αιώνα.

Στο φωτογραφικό υλικό των Σλάβων περιλαμβάνεται και το πανό με το ΕΑΜ


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η έκθεση έγινε με επιμέλεια και προγραμματισμό  από το υπουργείο Πολιτισμού των Σκοπίων και θα έχει μόνιμο χαρακτήρα σε ειδική αίθουσα του μουσείου.

Η μόνιμη έκθεση θα φέρει τον τίτλο «Ο Εμφύλιος Πόλεμος στην Ελλάδα και η εκκένωση από τα παιδιά των προσφύγων» (Граѓанската војна во Грција и евакуацијата на децата бегалци) και θα παρουσιάζει την ιστορία της συμμετοχής των Σλάβων της Μακεδονίας στον πόλεμο (με το ΣΝΟΦ- SNOF- Slavjano Мakedonski Narodno Osloboditelen Front- πριν καθιερωθεί το κυριλλικό αλφάβητο) κατά τη διάρκεια της Κατοχής στην Ελλάδα και κατόπιν στον εμφύλιο πόλεμο (1945-49) (ως ΝΟΦ με έδρα τα Σκόπια).


Αναφέρεται ότι στην έκθεση περιλαμβάνονται φωτογραφίες, έγγραφα, χάρτες, όπλα, προσωπικά αντικείμενα, διακοσμητικά, που «συνθέτουν την εθνική και την πολιτιστική ταυτότητα του σλαβικού πληθυσμού στη Μακεδονία καθώς και της κοινωνικής και οικονομικής ζωής τους στην περιοχή αυτή».

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr