Ο Τούρκος πρωθυπουργός κατηγόρησε το Γερμανό πρόεδρο για ‘ατιμία’


«Πιθανώς νομίζει ότι είναι ακόμη πάστορας», είπε ο Ερντογάν

Απρίλιος 29, 2014.

Άγκυρα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επέκρινε τον Γερμανό πρόεδρο που επισκέφθηκε την Τουρκία για «μη μετρημένες» επικρίσεις εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης.


«Χθες είχαμε μια δίωρη συνάντηση μαζί του. Δεν μιλούσε μαζί μας με τον τρόπο που μίλησε στο συνέδριο του  Τεχνικού Πανεπιστημίου της Μέσης Ανατολής. Αυτό είναι πράγματι, λυπηρό», είπε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του κόμματος AK την Τρίτη.

Ο πρόεδρος της Γερμανίας, Joachim Gauck είχε επίσημες συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του, Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη Δευτέρα, στο πλαίσιο της τετραήμερης επίσκεψής του στην Τουρκία, η οποία άρχισε το Σάββατο.

«Οι τρέχουσες εξελίξεις στην Τουρκία με τρομοκρατούν», δήλωσε ο Γκάουκ στο συνέδριο του Τεχνικού Πανεπιστημίου στην Άγκυρα, μετά τις επίσημες συνομιλίες τη Δευτέρα. Αναφέρθηκε στους νόμους απαγόρευσης στο Διαδίκτυο και στις επεμβάσεις στο δικαστικό σώμα και στην επέκταση του πεδίου αρμοδιοτήτων των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας.

Ο Γκάουκ επεσήμανε ότι οι απόψεις του δεν πρέπει να εκληφθούν ως παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός της Τουρκία αντιδρώντας σήμερα, τόνισε:

«Εκείνοι που δεν μπορούν να διαλευκάνουν το θάνατο οκτώ Τούρκων μεταναστών από ρατσιστές, δεν πρέπει να παρέχουν συμβουλές στην Τουρκία».

Το μυστήριο της δολοφονίας οκτώ Τούρκων και ενός Έλληνα μετανάστη καθώς και ενός Γερμανού αστυνομικού, στη Γερμανία, μεταξύ των ετών 2000-2007 δεν είχε διαλευκανθεί  μέχρι το 2011.

Η γερμανική αστυνομία προσπάθησε επί πολύ καιρό να βρει του υπαίτιους, ερευνώντας μεταξύ της τουρκικής κοινότητας, ενώ το 2011 αποκαλύφθηκε ότι οι δολοφονίες έγιναν από νεοναζί εξτρεμιστές που αποκαλούν τον εαυτό τους ότι ανήκουν στο Εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα.

Η δίκη για τις δολοφονίες αυτές είναι ακόμη σε εξέλιξη στο Μόναχο.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε τη Γερμανία ότι  υποστηρίζει τους Αλεβίτες, αλλά ακόμη και τους άθεους στην Τουρκία. Και αναφερόμενος στον Γερμανό πρόεδρο είπε:

«Πιθανώς, ακόμη, νομίζει ότι είναι κληρικός, πρώην Λουθηρανός πάστορας και τα σχόλια του δείχνουν έλλειψη πολιτικής ικανότητας και ‘θλίψη’ από τη στάση του».
--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr