Ο ηγέτης των Τατάρων της Κριμαίας καλεί την Ουκρανία να αναπτύξει πυρηνικά όπλα


Απρίλιος 3, 2014.

Ο πρώην επικεφαλής του Μεντζλίς (κοινοβουλίου) των Τατάρων της Κριμαίας και βουλευτής Ουκρανίας, Μουσταφά Τζεμίλεφ, δήλωσε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να εξετάσει τη δημιουργία ενός πυρηνικού οπλοστασίου, εάν η Δύση δεν είναι διατεθειμένη να την υπερασπισθεί από τη ρωσική επιθετικότητα.


Ο Τζεμίλεφ, που προσκλήθηκε στις ΗΠΑ, μιλώντας σε ένα κατάμεστο ακροατήριο στο Carnegie Endowment for International Peace, στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη, φέρεται να δήλωσε:

«Εμείς στην Ουκρανία, αισθανόμαστε εξαπατημένοι, νοιώθουμε ότι προδοθήκαμε» και πρόσθεσε «τώρα πρέπει να ανακτήσουμε την πυρηνική μας παρουσία».

Ο 70χρονος Μουσταφά Τζεμίλεφ, είπε ότι ο πρώην σοβιετικός δικτάτορας Ιωσήφ Στάλιν, διέταξε την εξορία των τουρκόφωνων Τατάρων από την Κριμαία το 1944. 

Λίγες χιλιάδες από αυτούς κατάφεραν να επιστρέψουν  αρχής γενομένης από τη δεκαετία του 1980, εκμεταλλευόμενοι τη χαλάρωση της σοβιετικής νομοθεσίας.
Οι 300 χιλιάδες Τάταροι της Κριμαίας, φοβούμενοι μια επανάληψη των γεγονότων του 1944 μποϋκόταραν το δημοψήφισμα έχοντας αντιρρήσεις για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

Συζητούν τώρα τρόπους για να αναζητήσουν τη δική τους αυτονομία, καθώς η Ρωσία ξεκινά τη διαδικασία χορήγησης της ιθαγένειας στους κατοίκους της Κριμαίας από τις 18 Απριλίου που επιθυμούν να πολιτογραφηθούν ως Ρώσοι, σημειώνει το Dunya Bulteni.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr