Γενεύη: Συμφωνία για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία


Απρίλιος 17, 2014.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της συνάντησης της Γενεύης, στις 17 Απριλίου 2014,  σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, στην οποία έλαβαν μέρος οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η ΕΕ και η Ουκρανία, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε:


Κατά τη συνάντηση στη Γενεύη, σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, συμφωνήθηκε σχετικά για την προτεραιότητα συγκεκριμένων μέτρων με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης και την αποκατάσταση της ασφάλειας για όλους τους πολίτες.

Όλα τα μέρη πρέπει να απέχουν από κάθε μορφή βίας, εκφοβισμού ή προκλητικών ενεργειών. Θα καταδικάζονται έντονα και απορρίπτονται όλες οι μορφές εξτρεμισμού, ρατσισμού και θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, συμπεριλαμβανομένου του αντισημιτισμού.

Όλες οι παράνομες ένοπλες ομάδες πρέπει να αφοπλισθούν, όλα τα παρανόμως κατεχόμενα κτίρια πρέπει να επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες, όλοι οι αποκλεισθέντες παρανόμως δρόμοι, πλατείες και άλλοι δημόσιοι χώροι σε πόλεις της Ουκρανίας θα πρέπει να αποδεσμευθούν.

Όλοι οι συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις και εκείνοι που εγκαταλείπουν τα κτήρια και άλλους δημόσιους χώρους και εθελοντικά καταθέτουν τα όπλα τους, θα τύχουν εγγυημένης αμνηστίας, εκτός από εκείνους που έχουν καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα.

Συμφωνήθηκε ότι η ειδική αποστολή παρακολούθησης του ΟΑΣΕ θα διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην προώθηση των ουκρανικών αρχών και των τοπικών κοινοτήτων στην άμεση εφαρμογή των μέτρων που αποσκοπούν στην αποκλιμάκωση της κατάστασης κατά τις επόμενες ημέρες, όπου καθίσταται απαραίτητη.

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Ρωσία συμφώνησαν να υποστηρίξουν αυτήν την αποστολή, μεταξύ άλλων μέσω της παροχής παρατηρητών.

Στη συνάντηση τονίσθηκε η σημασία της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ουκρανία και τα μέρη ήταν πρόθυμα να συζητήσουν περαιτέρω υποστήριξη ανάλογα με την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων.


МИД Украины .
--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr