Ουκρανοί και Τάταροι φεύγουν από την Κριμαία


Μάιος 20, 2014.

Νέα στατιστικά στοιχεία, παρουσιάζουν ότι τον τελευταίο μήνα εγκατέλειψαν την Κριμαία, λόγω της ένταξής της  στη Ρωσική Ομοσπονδία, περίπου 7.000 κάτοικοι, από τους οποίους οι 3.000 είναι μουσουλμάνοι-Τάταροι της Κριμαίας και έχουν προσφύγει στην ηπειρωτική Ουκρανία.


H Gaide Rizayeva , συντονίστρια για τους πρόσφυγες από την μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας, είπε σε συνέντευξή της στην δημόσια τηλεόραση της Ουκρανίας ότι περίπου το ήμισυ των προσφύγων είναι Ουκρανοί επιχειρηματίες, οι οποίοι κατά τα 5- 10 χρόνια, είχαν τουριστικές επιχειρήσεις στην νότια ακτή της Κριμαίας, καφέ, μπαρ και εστιατόρια.

Αυτοί δήλωσαν ότι δεν μπορούν πλέον να συνεχίσουν το έργο τους, αφού άλλαξε το καθεστώς των μισθώσεων στην ακτή της Κριμαίας και αναγκάζονται να μετακινηθούν στο Κίεβο για κάποια νέα  ενασχόλησή τους.

Τα αριθμητικά στοιχεία που αναφέρουν το αριθμό των ατόμων που εγκατέλειψαν την Κριμαία, επιβεβαιώνονται  και από την βοηθό διευθυντή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μπεατρίζ Μπαλμίν, η οποία ανέφερε ότι μεταξύ αυτών υπάρχουν 3 χιλιάδες Τάταροι.

Οι Τάταροι, οι οποίοι δεν συμμετείχαν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Κριμαίας και το κατέκριναν, παραπονούνται τώρα ότι έχουν γίνει στόχος  λόγω της τουρκικής γλώσσας τους και στα σπίτια τους έχουν τη σήμανση ‘Τάταρ’.

Οι Τάταροι της Κριμαίας αποτελούν έναν μουσουλμανικό πληθυσμό που εγκαταστάθηκαν στην Κριμαία κατά την εξάπλωση των τουρκογενών πληθυσμών της Ανατολής και σήμερα αναφέρεται ότι υπάρχουν περίπου 300 χιλιάδες Τάταροι.

--
kaynak:  Dunya Bulteni


[ Στους ισχυρισμούς τους ότι είναι οι πρώτοι ιθαγενείς κάτοικοι της Κριμαίας, ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, τους κατέκρινε, όταν επισκέφθηκε την Κριμαία,  λέγοντας ότι οι παλαιότεροι κάτοικοι της Κριμαίας, δηλαδή  από την εποχή της αρχαίας Ταυρίδας, είναι οι Έλληνες]
--
               


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr