Σκόπια: Η απελευθέρωση του Αρχιεπισκόπου Αχρίδας προϋπόθεση διαλόγου με την εκκλησία της Σερβίας


Μάιος 5, 2014.

Η απελευθέρωση του Αρχιεπισκόπου Αχρίδας, Ιωάννη ή Γιοβάν Βρανισκόφσκι, είναι μία από τις βασικές προϋποθέσεις για διάλογο μεταξύ των εκκλησιών του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων και της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.


Ο μητροπολίτης Τιμόθεος της περιοχής Ντεμπάρ- Ράβεν των Σκοπίων, σε συνέντευξή του στο «Dnevnik», τόνισε κατηγορηματικά ότι προϋπόθεση με οποιαδήποτε εκκλησία, είτε με τη Σερβική, τη Βουλγαρική ή το Οικουμενικό Πατριαρχείο, είναι η απελευθέρωση του αρχιεπισκόπου Ιωάννη της Αχρίδας από τις φυλακές των Σκοπίων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλοι οι αναφερόμενοι  εκκλησιαστικοί θεσμοί, αν δεν καλυφθεί αυτή η προϋπόθεση, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για διάλογο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδας, επικεφαλής της μοναδικής αναγνωρισμένης Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας, εκτίει ποινή φυλάκισης 3 ετών για λόγους που δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

«Εμείς δεν θα πούμε ότι είχε δίκιο και ότι είναι αθώος και ότι τιμωρήθηκε. Θα πρέπει να του δοθεί χάρη, λόγω του ενδιαφέροντός μας να αρχίσουν γρήγορα οι διαπραγματεύσεις με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία. Άλλωστε, σε δύο χρόνια θα γίνει η Ορθόδοξη Συνέλευση στην Κωνσταντινούπολη, το 2016. Δεν υπάρχει όφελος  να μείνει όλο αυτό το διάστημα στη φυλακή».

Πρόσθεσε ακόμη ότι η αρχιεπισκοπή των Σκοπίων δεν πρέπει να φοβάται την μη αναγνωρισμένη από το κράτος οργάνωση του Γιοβάν γιατί έχει ελάχιστους οπαδούς.

Εξάλλου η Σύνοδος της Σκοπιανής Εκκλησίας εξέφρασε την επιθυμία να συνεχίσει τις διακοπείσες διαπραγματεύσεις με τη Σερβική Ορθόδοξο Εκκλησία για την αναγνώριση της.

Ωστόσο, η σερβική εφημερίδα «Πολίτικα» επικαλούμενη πηγές της Σερβικής Εκκλησίας,  σημειώνει ότι το πρόσκαιρο όνομα της Εκκλησίας των Σκοπίων,( «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία), θα μπορούσε να παραμείνει, αλλά, μόνο για εσωτερική χρήση.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr