Τουρκία: Οι Κούρδοι κήρυξαν εβδομάδα πένθους για τους ανθρακωρύχους


Μάιος 14, 2014.

Manisa.

Το κουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα, ανακοίνωσε ότι κήρυξε μια εβδομάδα πένθους για την περίοδο από 13 έως 20 Μαΐου, εξ αιτίας της χθεσινής έκρηξης στο ανθρακωρυχείο στην περιοχή Soma της επαρχίας Manisa, όπου τουλάχιστον 274 εργαζόμενοι, κατά πλειοψηφία Κούρδοι, έχασαν τη ζωή τους,  ανέφερε το πρακτορείο DHA.


Για το σκοπό αυτό έχει ήδη αποστείλει οδηγίες σε όλες τις επαρχιακές οργανώσεις του κόμματος, καθώς σε δημάρχους και στο άλλο νόμιμο κουρδικό κοινοβουλευτικό κόμμα της Ειρήνης και Δημοκρατίας –BDP, ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου να σταματήσουν κάθε δραστηριότητα ψυχαγωγίας- συναυλίες, γιορτές.

Τα μέλη και οι υποστηρικτές των δύο κουρδικών πολιτικών σχηματισμών καλούνται να επιδείξουν την απαραίτητη συμπαράσταση και συμπάθεια με τον πόνο και την οδύνη των συγγενών και φίλων των νεκρών και των τραυματιών από το ατύχημα.

Ο συμπρόεδρος του κόμματος BDP, Ντεμιρτάς Σελαχατίν,  χαρακτήρισε ως «σφαγή των εργαζομένων» για την τραγωδία και απηύθυνε έκκληση για δημοκρατικές διαμαρτυρίες και πιέσεις προς την κυβέρνηση να λάβει επειγόντως τα αναγκαία προληπτικά μέτρα.

Για το σκοπό αυτόν, το Κόμμα της Ειρήνης και της Δημοκρατίας, θα οργανώσει σε όλες τις επαρχίες της Τουρκίας διαδηλώσεις και συνεντεύξεις Τύπου για να καταδικάσει, μαζί με άλλα κόμματα τη «μαζική δολοφονία των εργαζομένων», σημειώνει το δημοσίευμα.

--
               


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr