Σκόπια: Η απελευθέρωση του Αρχιεπισκόπου Αχρίδας κύριο θέμα της εκκλησιαστικής συνόδου


Φωτογραφία: Το σχετικό δημοσίευμα της ‘Βέτσερ’

Μάιος 14, 2014.

Σκόπια.

Η απελευθέρωση του Αρχιεπισκόπου Αχρίδας, Ιωάννη, κατά κόσμον Γιοβάν Βρανισκόφσκι, πριν από την ολοκλήρωση του χρόνου φυλάκισης του, ώστε να αφαιρεθεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και να βελτιώσει τη θέση, της μη αναγνωρισμένης Εκκλησίας των Σκοπίων, ενώπιον των διεθνών οργανισμών, αποτέλεσε το μοναδικό θέμα στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου.


«Η απελευθέρωση του αρχιεπισκόπου Γιοβάν, έχει αναγνωρισθεί ως το μείζον πρόβλημα και εμπόδιο στη διαδικασία της αναγνώρισης της Αυτοκεφάλου Ορθόδοξης Εκκλησίας», σημειώνει η σλαβική εφημερίδα ‘Βέτσερ’ των Σκοπίων.

«Το κύριο θέμα  στη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας ήταν η απελευθέρωση του Γιοβάν Βρανισκόφσκι, η συζήτηση ήταν έντονη και κράτησε πολλές ώρες, τελικά αποφασίστηκε να αναβληθεί  η συζήτηση για τη λήψη απόφασης στην επόμενη συνάντηση, στην οποία θα είναι υποχρεωτική η παρουσία όλων των μητροπολιτών», σύμφωνα με πηγές της Συνόδου.

Ο εκπρόσωπος της Συνόδου, μητροπολίτης Τιμόθεος, μιλώντας εν τάχει τόνισε ότι η κατάσταση παραμένει «Status Quo», μέχρι την επόμενη Σύνοδο. «Δεν υπάρχει τίποτε καινούργιο που θα σας ενδιέφερε», είπε προς τους δημοσιογράφους.

Ο ίδιος πρόσφατα είχε δηλώσει ότι η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία σε όποιον διάλογο προβεί με την Εκκλησία των Σκοπίων , έχει θέσει ως προϋπόθεση την απελευθέρωση του Αρχιεπισκόπου Αχρίδας, που είναι και η μόνη αναγνωρισμένη Εκκλησία στη χώρα.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr