Οι κοινές γιορτές Σκοπιανών και Βουλγάρων



Ο ιστορικός των Σκοπίων, Τοντόρ Τσεπρεγκάνοφ- Тодор Чепреганов, επισημαίνει ότι ο σχεδιασμός για κοινή εορτή της ημέρας του Προφήτη Ηλία- Ίλιντεν, ενδέχεται να ξυπνήσει καχυποψία στους εθνικιστές του νοτιοσλαβικού κράτους

Ιούνιος 17, 2014.

Ο κοινός εορτασμός της ημέρας του Ίλιντεν, από τα Σκόπια και την Βουλγαρία, (για τη λεγόμενη έναρξη της εξέγερσης, από τους Βουλγάρους στο Κρούσεβο,  κατά το 1903, για την ανεξαρτησία τους), μπορεί να είναι ένα θετικό βήμα για τη βελτίωση των σχέσεων καλής γειτονίας, αλλά θα πρέπει να γίνει με ακρίβεια η εκτίμηση αυτής της γιορτής, γράφει το σλαβικό κείμενο των Σκοπίων και συνεχίζει:


«Λένε, ότι η ιδέα του προέδρου της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ,  είναι ευπρόσδεκτη, αν και εκλαμβάνεται ως μόνο για την θρησκευτική πτυχή της αργίας. (σημ. Ίλι Ντεν σημαίνει Ημέρα του Ηλία- του προφήτη Ηλία).

Σύμφωνα με τον ιστορικό του νοτιοσλαβικού κράτους, Τόντορ Τσεπρεγκάνοφ, όλη αυτή η υπόθεση μπορεί να ξυπνήσει μια κάποια καχυποψία μεταξύ των κατοίκων της περιοχής των Σκοπίων.

Μερικοί ιστορικοί πιστεύουν ότι το νοτιοσλαβικό κράτος- FYROM, και η Βουλγαρία, θα πρέπει να ακολουθήσουν το σκανδιναβικό παράδειγμα καλής γειτονίας, αφήνοντας την ιστορία στους ιστορικούς και οι πολιτικοί με σαφήνεια να απομακρυνθούν  από το λαϊκισμό.

Ο κοινός εορτασμός της ημέρας του Ίλιντεν, σύμφωνα με τον Βούλγαρο ευρωβουλευτή, Άγγελο Τζαμπάσκι, θα φέρει τα Σκόπια κοντά στην Ευρωπαϊκή προοπτική, μέσω της Σόφιας.

Μάλιστα, σε δήλωσή του τόνισε ότι ο κοινός εορτασμός της εθνικής αυτής ημέρας θα πρέπει να γίνει σεβαστός και από τη νεολαία των δύο χωρών, αφού οι δύο χώρες έχουν μια κοινή ιστορία και αυτή πρέπει να γίνει αποδεκτή χωρίς καμία αντίρρηση.

Η ιδέα για τον κοινό εορτασμό της ημέρας του Ίλιντεν- γράφει το «24 ВЕСТИ» έχει διακοινωθεί στο λαό μετά την ανταλλαγή επιστολών μεταξύ των δύο προέδρων των Σκοπίων και τη Βουλγαρίας, με προτροπή του προέδρου Ρόσεν Πλεβνέλιεφ της Βουλγαρίας για κοινό εορτασμό  της ημέρας της εξέγερσης του Ίλιντεν.

--
               


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr