Αποσχιστικές τάσεις στη Μολδαβία


Ιούνιος 11, 2014.

Κισινάου.

Η υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφάλειας της Μολδαβίας, εξέφρασε την επιθυμία της να αποτρέψει αποσχιστικές τάσεις, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας παράνομων παραστρατιωτικών σχηματισμών στο έδαφος των περιφερειών της.


Σύμφωνα με το «Ukrinform» που επικαλείται τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, στη Μπέλτσι πραγματοποιήθηκε  μια μυστική συνάντηση με τη συμμετοχή του προέδρου της αυτονομίας της Γκαγκαουζίας και ηγέτη του Κόμματος των Περιφερειών της Μολδαβίας, Μιχαήλ Φορμουζάλ, με ηγέτες άλλων κομμάτων, που στηρίζουν την ευρασιατική προοπτική της χώρας.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα της διοργάνωσης διαδηλώσεων κατά της προσχώρησης της χώρας στην ΕΕ και της δημιουργίας ενός παραστρατιωτικού σχηματισμού που θα υποστηρίζει την ένωση με τη Ρωσία.

«Το Γραφείο Πληροφοριών και Ασφάλειας έχει πληροφορίες σχετικά με την πρωτοβουλία των συμμετεχόντων στη μυστική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μπάλτσι- Bălţi, καλώντας για προετοιμασία για διαδηλώσεις κατά της νόμιμης αρχής της χώρας.
»Δηλώνουμε την ετοιμότητά μας για την πρόληψη τυχόν αυτονομιστικών δραστηριοτήτων, αλλά και για την αντιμετώπιση της δημιουργίας των παράνομων παραστρατιωτικών σχηματισμών σε ορισμένες περιοχές», αναφέρει η δήλωση της ειδικής υπηρεσίας.

Ο πρόεδρος της περιφέρειας της Γκαγκαουζίας, είπε σε συνέντευξή του, στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ότι η αυτονομία θα διακηρύξει την ανεξαρτησία της, εάν στις 27 Ιουνίου, η Μολδαβία υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ίδιος, τεκμηρίωσε τον ισχυρισμό του, ότι η παροχή αερίου στην περιοχή πραγματοποιείται από τη Ρωσία και στην περίπτωση σύνδεσης με την ΕΕ, η αυτονομία θα χάσει την ευκαιρία του ρωσικού φυσικού αερίου.


* Η Γκαγκαουζία είναι στο νότιο τμήμα της Μολδαβίας, μεταξύ Ουκρανίας και Ρουμανίας.
--
               


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr