Σκόπια: Είναι δυνατόν να επιτευχθεί λύση αποδεκτή και από τις δύο πλευρές;


«Να μην γίνουμε θήραμα των γειτονικών λαών»


Ιούνιος 25, 2014.

Σκόπια.

Αυτό το οποίο εξακολουθεί να ισχύει για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία των Σκοπίων, είναι η απόφαση από τους δυτικούς συμμάχους στη Σύνοδο Κορυφής στο Βουκουρέστι το 2008.


Είναι μια απόφαση για την επίλυση της διαφοράς του ονόματος που υπάρχει μεταξύ FYROM και Ελλάδας.

Το μήνυμα είναι σαφές και πιο σαφές είναι το  ότι για να ανοίξουν οι  ευρωατλαντικές θύρες πρέπει να επέλθει συμφωνία στο όνομα.

Ωστόσο, το βασικό ερώτημα είναι θα καταλήξουμε σε μια λύση;

Στο θέμα δεν έχει δοθεί σαφή απάντηση, τουλάχιστον δημόσια. Και οι αναλυτές που επί χρόνια ασχολούνται με το ζήτημα θέτουν σκέψεις υπό αμφισβήτηση.

Τελικά, είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια λύση αποδεκτή και από τις δύο πλευρές;

Οι θέσεις ειδημόνων
Ο Τόνι Ντεσκόσκι - καθηγητής και ένας από τους εμπνευστές της καταγγελίας στο Δικαστήριο τη Χάγης,  θεωρεί ότι η απόφαση του Βουκουρεστίου, στην πραγματικότητα καταργείται μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης,  που δικαίωσε τα Σκόπια και ότι η μη εφαρμογή του «γελοιοποιεί την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα».

Θα τονίσει: «η κυβέρνηση και ο λαός του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων, θα πρέπει να γνωρίζει ότι στις μάχες των διεθνών σχέσεων όταν υπάρχουν θύτες δεν καταλήγουν πάντα με αίσιο τέλος. Αντίθετα, η χρήση της εξουσία επιβάλλει τη θέλησή της στην άλλη και αυτή είναι δεδομένη πρακτική. Τα Σκόπια, ασφαλώς, θα καταβάλλουν ένας κόστος για να απεγκλωβισθούν από την ελληνική απειλή».

Αναφερόμενος στις σχέσεις με το NATO και την ΕΕ θα τονίσει ότι «το ερώτημα είναι αν είμαστε αποφασισμένοι να υποστούμε τις συνέπειες  από μια μακροπρόθεσμη προοπτική. Υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος, εάν υπάρξουν πολιτικές αναταραχές στην περιοχή. Τα Σκόπια δεν είναι σε θέση να αντέξουν τις πιέσεις που θα εκτεθούν από τις γειτονικές χώρες και ενδεχομένως να μετατραπούν ως θήραμα με νέα Συνθήκη του Βουκουρεστίου».

Ο ίδιος θα επισημάνει ότι εάν η Ελλάδα επιδιώκει την αλλαγή του ονόματος της χώρας, όχι επειδή είναι το σωστό, αλλά μόνο και μόνο επειδή είναι ένα ισχυρό κράτος και μπορεί να το κάνει, «κρίνεται ως εκ τούτου αναγκαίο να συμπεριληφθεί και ένας τρίτος παράγοντας που θα ασκήσει πιέσεις και στις δύο πλευρές για να κινηθούν προς έναν συμβιβασμό».

Ο πρώην πρέσβης Ρίστο Νικόφσκι προτείνει μια απευθείας επίθεση στο ζήτημα του ονόματος.
«Το πρόβλημα  είναι τελείως ασύμμετρο και οποιαδήποτε επίλυσή του θα φέρει μόνο προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας. Από την άλλη πλευρά, εάν οι ΗΠΑ θέλουν να προστατεύσουν τη χώρα μας, το λαό και τη γλώσσα μας τόσο από την Ελλάδα όσο και από τη Βουλγαρία, θα πρέπει να βρουν μία λύση σύντομα.

Δυστυχώς, όμως, η Ουάσιγκτον έχει άλλα σχέδια και προτεραιότητες.

 Έτσι στόχος παραμένει  η συνθηκολόγηση για να κλείσει  το «μακεδονικό ζήτημα» που υπάρχει αιώνες. Αυτό σημαίνει ότι η μπάλα είναι στα χέρια των Σκοπίων,  καθ’ όν χρόνο τα περιθώρια ολοένα και γίνονται στενότερα. Πρέπει να καταλήξουμε σε μια πρωτοβουλία  και να επιτεθούμε...», σχολίασε ο Νικόσκι.

Επίσης, βασικό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία, κατά την περίοδο μετά τις εκλογές φαίνεται να λαμβάνει ο αρχηγός του DUI, Αλί Αχμέτι, ο οποίος βρίσκεται σε συχνή επικοινωνία με τον επικεφαλής του NATO,  Ράσμουσεν και υπογραμμίζει την ανάγκη τολμηρών αποφάσεων από τους πολιτικούς καθώς και την ανάγκη για άμεση εμπλοκή της διεθνούς κοινότητας στη διευκόλυνση της διαδικασίας, γράφει το MKD των Σκοπίων επικαλούμενο δημοσίευμα στη σλαβο σκοπιανή γλώσσα της Deutsche Welle.
--

               


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr