Βούλγαρος καθηγητής: Γιατί οι Σκοπιανοί δεν θέλουν σημαίες στον κοινό εορτασμό ‘Ίλιντεν’


Ιούνιος 19, 2014.

Σόφια.

Οι Σκοπιανοί  για κάποιους λόγους δεν θέλουν τις σημαίες της εξέγερσης του Ίλιντεν, κατά τον κοινό εορτασμό που προγραμματίζεται  και το έχω πει, ήδη, ότι  είναι λόγω της βουλγαρικής καταγωγής των ανταρτών και αυτό εμφαίνεται τόσο από τα κείμενα των συμβόλων, όσο και από τις σημαίες που είναι τυπικά βουλγαρικές.


Τα παραπάνω είπε στο πρακτορείο «Fokus» της Βουλγαρίας, ο διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Ιστορίας, καθηγητής Μπότζινταρ Ντιμιτρόφ, σχετικά με την επιθυμία των Σκοπιανών να παρουσιάσουν μια σημαία από την πόλη Τίκβες του 1913, ως σημαία της Ίλιντεν,  που και αυτή έγινε από τους Βουλγάρους και γράφει «Ελευθερία ή Θάνατος» -και όχι , βέβαια, από τους σημερινούς Μακεντόνσκι.

«Δεν ξέρω τι θέλουν να κάνουν με τη συμμετοχή τους, έχουν ετοιμάσει μια φόρμα για την εκδήλωση, αλλά αυτή απεικονίζει πολλές ιστορικές ασυνέπειες σε σχέση με τα γεγονότα».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ντιμιτρόφ, η εξέγερση αυτή, την ημέρα του προφήτη Ηλία- Ιλί-Ντεν,  ήταν μια πράξη του βουλγαρικού λαού που ήταν στη Μακεδονία του Βαρδάρη.

«Όλα όσα λένε και τα σύμβολα που παρουσιάζουν είναι μια προσπάθεια για να αποκαταστήσουν την έννοια των «Μακεδόνων».

Άλλωστε τα κείμενα που παρουσιάζουν,  είναι όλα στη σύγχρονη σλαβική γλώσσα των Σκοπίων που δημιουργήθηκε το 1944.  Η σημαία του Τίκφες έγραφε «Свобода или смърт», «Ελευθερία ή θάνατος», το «θάνατος» με τη βουλγαρική λέξη «смърт» και όχι με τη σλαβική των Σκοπίων, «смрт».

Και στην εικόνα που παρουσιάζουν έναν Σέρβο στρατιώτη, αυτή δεν αντιστοιχεί με Σέρβο της εποχής που αναφέρεται, αφού φορούσαν άλλο είδος καπέλου, με ένα ελαφρώς κοίλο πυθμένα.

Εν ολίγοις είναι μια εκλαϊκευμένη παρουσίαση της σημαίας της εποχής» είπε ο καθηγητής Ντιμιτρόφ.

--
               


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr