Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Το ΙΚΙΛ δεν είναι τρομοκρατική ομάδα, αλλά ισχυρός στρατός




Ο Brett McGurk, αναπληρωτής βοηθός Γραμματέας για το Ιράκ και το Ιράν, στο State Department των ΗΠΑ, παραδέχθηκε ότι το ΙΚΙΛ είναι ένας ισχυρός στρατός,  κατά τη διάρκεια ακρόασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στις 23 Ιουλίου/ CNSNews.co / Penny Starr

Ιούλιος 25, 2014.

Ουάσιγκτον.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναθεωρήσει την αξιολόγησή τους  και τώρα θεωρούν το «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε»-ΙΚΙΛ, ως μια στρατιωτική δύναμη.


Η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, έχει δηλώσει στο Κογκρέσο ότι το ΙΚΙΛ μετατράπηκε από μια τρομοκρατική ομάδα σε έναν πραγματικό στρατό στο Ιράκ και τη Συρία.

Αξιωματούχοι είπαν ότι το ΙΚΙΛ έχει συγκεντρώσει πλατφόρμες μάχης και όπλα που θα μπορούσαν να εξουδετερώσουν τα περισσότερα μη δυτικά κράτη.

Δεν είναι πλέον μια τρομοκρατική ομάδα, δήλωσε ο αναπληρωτής βοηθός Γραμματέα του Στέιτ, Brett McGurk, «είναι ένας πλήρως ανεπτυγμένος στρατός».

Στην κατάθεσή του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής στις 23 Ιουλίου ο McGurk, ο οποίος περιέτρεξε επί αρκετές εβδομάδες  το Ιράκ στα μέσα του 2014, επέμεινε ότι η Κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ εντόπισε τη μετατροπή του ΙΚΙΛ. Αλλά, ο αξιωματούχος αναγνώρισε ότι η Ουάσιγκτον δεν μπορούσε να σταματήσει εκ των προτέρων το ΙΚΙΛ μέσα στη Συρία και το Ιράκ.

«Διείδαμε αυτό που ερχόταν», είπε ο McGurk «...πλημμυρισμένη από χιλιάδες ξένους μαχητές και βομβιστές αυτοκτονίας, το ΙΚΙΛ στη Συρία και το Ιράκ αποτελεί ολοένα και περισσότερο μια σοβαρή απειλή για τα συμφέροντα των ΗΠΑ».
Τα μέλη της Επιτροπής αναφέρθηκαν στα αιτήματα του Ιράκ για αεροπορικές επιθέσεις κατά του ΙΚΙΛ.

Ο γερουσιαστής, Ed Royce, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, είπε ότι η  κυβέρνηση ανέφερε στο Κογκρέσο το Φεβρουάριο, ότι το ΙΚΙΛ άρχισε να μετακινεί τα περιουσιακά στοιχεία του από τη Συρία στο Ιράκ από τις αρχές του 2013 και είχε θέσει υπό αμφισβήτηση την σιιτική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μαλίκι.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το ΙΚΙΛ διαθέτει μέχρι 1.500 οχήματα ‘made in USA’, τύπου Humvee, τα οποία μετέφεραν στο βόρειο Ιράκ. Ανέφεραν επίσης ότι κατέχουν αμερικανικά πυροβόλα όπλα και πολυβόλα.

Ένας άλλος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, η αναπληρώτρια υφυπουργός Άμυνας, Elissa Slotkin, δήλωσε ότι ο στρατός των ΗΠΑ έχει ενισχύσει την παρουσία του στο Ιράκ.

Η Slotkin ανέφερε ότι ο στρατός των ΗΠΑ λειτουργεί ως πηγή πληροφοριών για την παρακολούθηση και αναγνώριση των δραστηριοτήτων του ΙΚΙΛ και σε ορισμένες περιπτώσεις ανταλλάσει πληροφορίες με την κυβέρνηση του Αλ Μαλίκι.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr