Αλβανία: «Η Ελλάδα παρεμβαίνει στο νέο αυτό-διοικητικό χάρτη, για τη Χιμάρα»





Ιούλιος 24, 2014.

«Η Ελλάδα παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Αλβανίας ζητώντας από τα Τίρανα μέριμνα στον νέο χάρτη της αυτοδιοίκησης, ειδικά για τη Χιμάρα», γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.


Η Αθήνα παρενέβη απευθείας μέσω του νούμερο δύο της ελληνικής κυβέρνησης, εκφράζοντας ανοικτά τη διαφωνία της, στη νέα εδαφική διαίρεση της χώρας.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μέσα από μια έκκλησή του- συνεχίζει το δημοσίευμα- που απηύθυνε στον ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι, έχει εκφράσει τις ανησυχίες σχετικά με τη νέα εδαφική μεταρρύθμιση στην Αλβανία.

Η είδηση προέρχεται από την επίσημη ιστοσελίδα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία εμφανίζονται τα θέματα στα οποία έχουν τεθεί σε εκκρεμότητα μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων συνόρων, τα προσωρινά προβλήματα με τα τοπωνύμια, θέματα τα οποία είχε εκφράσει ο Βενιζέλος προς τον Μπουσάτι.

Ο Έλληνας υπουργός σύμφωνα με πληροφορίες έχει εκφράσει τις ανησυχίες του για την αλλαγή των δημοτικών και περιφερειακών περιφερειών, ιδιαίτερα σε τομείς που έχει ιδιαίτερη σημασία για την ελληνική εθνική μειονότητα.

Ο Βενιζέλος σε συνομιλίες που είχε με τον Αλβανό ομόλογό του- γράφει το δημοσίευμα- τόνισε τη σημασία της εδαφικής μεταρρύθμισης και την υψηλή ευαισθησία που υπάρχει γύρω από αυτήν καθώς και την ανάγκη για την προώθηση της επίλυσης των ανοικτών ζητημάτων μεταξύ των δύο χωρών, χωρίς την προσθήκη νέων.

Σε απάντηση σε αυτήν την ανησυχία του Βενιζέλου, ο υπουργός Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι, φέρεται ότι απάντησε ότι αυτό αποτελεί εσωτερικό θέμα της χώρας, πολύ περισσότερο, μάλιστα, το θέμα θα συζητηθεί από ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή.

«Αυτό είναι ένα εσωτερικό ζήτημα, μια σημαντική μεταρρύθμιση που είναι απαραίτητη και θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια της συνέλευσης της Αλβανίας και μελετάται από ειδική επιτροπή βουλευτών», φέρεται να είπε ο Μπουσάτι προς τον Έλληνα ομόλογό του.

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσαν ότι κατά την επικοινωνία του Μπουσάτι, ο επικεφαλής του υπουργείου τόνισε ότι η μεταρρύθμιση αυτή είναι προς το συμφέρον όλων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης λειτουργικότητας των τοπικών μονάδων αυτοδιοίκησης.

Η ανησυχία της Αθήνας ήταν προφανώς για την Χιμάρα και σύμφωνα με πληροφορίες μας- γράφει η gazeta Shqip-  ο Μπουσάτι είπε στον Βενιζέλο ότι η Χιμάρα είναι μία από τις λειτουργικές μονάδες και θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με τον ίδιο τρόπο όπως όλες οι άλλες μονάδες της χώρας.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr