Το παγκόσμιο δίκτυο παρακολούθησης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών


Ένα ακόμη έγγραφο για την NSA από τον Edward Snowden

Το δημοσίευμα είναι από τη σκοπιανή τηλεόραση Nova, η οποία τονίζει ότι τα Σκόπια, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δεν τα καταγράφουν ως FYROM αλλά ως «Macedonia»

Ιούλιος 3, 2014.

Διαβαθμισμένα νομικά έγγραφα της Επιτροπής Ελέγχου των  Πληροφοριών Εξωτερικού από το 2010 πιστοποιούν την ευρεία επέκταση εξουσιών στην  Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας- NSA, των ΗΠΑ, από ό,τι μέχρι τώρα γνωρίζαμε.


Το έγγραφο αναφέρει ότι γίνεται κατασκοπεία μέσω των αμερικανικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, όπου συλλέγουν πληροφορίες για την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Ο πρώην κατάσκοπος της NSA, Edward Snowden, δημοσίευσε ένα έγγραφο, το οποίο έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Ελέγχου των Πληροφοριών Εξωτερικού και το οποίο ενδέχεται να εγείρει ανησυχίες στις ΗΠΑ.

Το έγγραφο δημοσιεύθηκε από την Washington Post, και στο οποίο αριθμούνται 193 χώρες, στις οποίες επιτρέπεται  η συλλογή πληροφοριών σχετικά με άτομα, καθώς και για οργανισμούς όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας.
Ωστόσο η κατασκοπεία δεν προορίζεται μόνο για τις χώρες που αναφέρονται στο κείμενο, αλλά και για άλλες που δεν συμπεριλαμβάνονται.

Όλη αυτή η δραστηριότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έχει άμεση επίπτωση στην προστασία της ιδιωτικής ζωής, αφού ένα ευρύ φάσμα ατόμων παρακολουθούνται,  αφού οι πληροφορίες για αυτούς, παρουσιάζουν, ενδεχομένως, ενδιαφέρον για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Τα έγγραφα αυτά δείχνουν  το πιθανό πεδίο εφαρμογής της εποπτείας των δραστηριοτήτων της κυβέρνησης και τον πολύ περιορισμένο ρόλο της Επιτροπής για τον έλεγχό της», δήλωσε ο Jameel Jaffer- αναπληρωτής  νομικός διευθυντής της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών.

Αξιωματούχος της NSA αρνήθηκε να σχολιάσει το διαβαθμισμένο έγγραφο και δεν αναγνώρισε την αυθεντικότητά του.

Ωστόσο, από τον κατάλογο των χωρών που αναφέρονται  αρκετές δεν παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα έγγραφα, πάντως, ρίχνουν φως στη διαδικασία που ακολουθεί η NSA: συλλογή των emails και των τηλεφωνικών κλήσεων των ξένων στόχων, σύμφωνα με το άρθρο 702 του νόμου περί εποπτείας του τροποιητικού νόμου του 2008, γνωστού ως FISA – πράξη παρακολούθησης πληροφοριών εξωτερικού (Foreign Intelligence Surveillance Act) από το 1978.

--
               


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr