«Κρίση σημαίας» μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ για τη Γάζα




Ιούλιος 24, 2014.

Διπλωματική κρίση σημειώθηκε μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ στη στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ, στα Άδανα, για την υποστολή της αμερικανικής σημαίας, αφού οι σημαίες όλων των χωρών τέθηκαν μεσίστιες λόγω του τριήμερου πένθους που κηρύχθηκε για τη Γάζα.


Σύμφωνα με το δημοσιογράφο Barkın Şık από την εφημερίδα Τζουμχουριέτ, το υπουργικό συμβούλιο κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, λόγω της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας την περασμένη Δευτέρα, και για αυτό είχε κοινοποιηθεί εντολή όλες οι σημαίες στη χώρα να κυματίζουν μεσίστιες.

Όπως αναφέρει ο Τούρκος δημοσιογράφος κρίση ξέσπασε με τις ΗΠΑ, αφού οι Αμερικανοί δεν υπέστειλαν τη σημαία τους, όπως ανακοινώθηκε και τους κονοποιήθηκε από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Οι αξιωματικοί των ΗΠΑ, αναγνωρίζουν την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, ως «δικαίωμα στην άμυνα» και δεν υπέστειλαν τη σημαία, ώστε να κυματίζει μεσίστια, παρά το αίτημα των Τούρκων αξιωματούχων.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που εργάζονται στη βάση των ΗΠΑ στο Ιντσιρλίκ, δικαιολογήθηκαν ότι έπρεπε να ζητήσουν από την Ουάσιγκτον την έκδοση σχετικής απόφασης με το τουρκικό αίτημα. Και οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ είπαν ότι δεν υποστέλλουν τη σημαία στη βάση μετά από συνεννόηση με την Ουάσιγκτον.

Η Πρεσβεία και τα προξενεία, επίσης, δεν συμμορφώθηκαν στο τριήμερο πένθος για τη Γάζα.

Ενώ, κατά το παρελθόν,  στο εθνικό πένθος για τους μεταλλωρύχους στο Soma, όπου χάθηκαν 301 Τούρκοι εργάτες, τα θεσμικά όργανα των ΗΠΑ στην Τουρκία είχαν συμμορφωθεί και είχαν μεσίστιες τις σημαίες τους.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr