Τα Σκόπια να επιδιώξουν να ενταχθούν στον ΟΗΕ ως ‘Μακεδονία’




Αύγουστος 1, 2014.

«Μετά από 20 έτη ανεπιτυχών διαπραγματεύσεων, η «Μακεδονία», θα πρέπει να επιδιώξει την αναγνώριση της, από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με το συνταγματικό της όνομα», είπε  ο Βρετανός, πρώην πρέσβης, Robin o Neill, που υπήρξε πρώτος διαμεσολαβητής  του ΟΗΕ για τη διαφορά  μεταξύ του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων και της Ελλάδας, γνωστός, επίσης, και ως ερευνητής και συγγραφέας του ολοκαυτώματος των Εβραίων.


Σύμφωνα με τον Robin o Neill, η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ότι η γλώσσα των Σλάβων των Σκοπίων έχει σχεδιασθεί από τους κομμουνιστές και ότι ποτέ δεν ακούσει την ύπαρξη κάποια «μακεδονικής» γλώσσας, ο Βρετανός διπλωμάτης,  είπε ότι έχει ακούσει ότι ο κομμουνισμός έχει σχεδιάσει πολλά πράγματα, αλλά ποτέ πριν δεν είχε ακούσει ότι η σλαβο-σκοπιανή γλώσσα σχεδιάσθηκε  από τους κομμουνιστές.

Ο ίδιος θα τονίσει ότι η  το σχόλιο του Σαμαρά για τη γλώσσα των Σλάβων των Σκοπίων, δείχνει  μια διάθεση εχθρική προς την ηγεσία των Σκοπίων.

«Ίσως, ο Σαμαράς, έλπιζε με τις δηλώσεις του αυτές θα αποκτήσει την υποστήριξη των εθνικιστικών στοιχείων από τη Βουλγαρία.  Από αυτές  τις αντιδράσεις που υπάρχουν, δεν βλέπω να προωθείται το ζήτημα για επίλυση, τουλάχιστον, επάνω σε μια «λογική» βάση», είπε ο oNeil.

Ορμώμενος από το κλίμα αυτό (και διακατεχόμενος από τη διάθεση για αναγνώριση του κράτους των νοτιοσλάβων ως «Μακεδονία»), πιστεύει ότι η ηγεσία των Σκοπίων πρέπει να απευθυνθεί στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για αναγνώριση του κράτος  ως «Μακεδονία» και όχι ως «Fyrom», όπως είναι σήμερα.

Αναφερόμενος στην εμπλοκή της Γερμανίδας Καγκελαρίου  στην διαφορά του ονόματος, θα δηλώσει ότι η Άγκελα Μέρκερ θα προσπαθήσει να  εξομαλύνει τις εντάσεις  σε αμφισβητούμενα θέματα και όχι σε αυτό που ο ίδιος προτείνει (την αποδοχή από τον ΟΗΕ, του ονόματος «Μακεδονία» για το νότιο-σλαβικό κράτος).

Zëri i Popullit

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr